Hyper-Smart med hybrid-motor

Smart Hyper bruker vanligvis dieselmotoren, men kobler inn en elmotor ved stans og lave hastigheter.

Hyper-Smart med hybrid-motor
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De fleste er enige om at brenselcelle-motorer er fremtiden, men det å utvikle slike motorer har vist seg å være en komplisert affære. Det kan derfor ta lang tid før de første brencelcelle-bilene settes i produksjon.

Insight og Prius

I mellomtiden har derfor flere bilprodusenter forsøkt seg med såkalte hybridmotorer. De foreløpig best kjente hybrid-modellene er Honda Insight og Toyota Prius, som begge er testet av DinSide Motor.

Nå lanserer også DaimlerChrysler-eide MMC Smart, en hybrid-motor. Hybridbilen har fått navnet Smart Hyper. Hyper-navnet er satt sammen av ordene hybrid og performance (ytelse).

Valgte dieselmotoren

Smart er i dag tilgjengelig med både bensinmotorer og en dieselmotor. Dieselmotoren er selvsagt den mest drivstoffgjerrige og MMC Smart valgte derfor å ta utgangspunkt i denne når hybridmotoren skulle utvikles.

Hybridmotoren er konfigurert slik at elmotoren brukes ved oppstart og ved svært lave hastigheter. Dieselmotoren kuttes ved full stans og elmotoren brukes ved igangsetting inntil dieselmotoren har startet opp og oppnådd ønsket dreiemoment. Ved saktegående køkjøring brukes elmotoren alene.

Raskere

Hyper-Smart med hybrid-motor

Selv om Smart Hyper blir 85 kilo tyngre enn en ordinær Smart med diesel-motor, skal bilen være raskere enn en ordinær diesel-Smart. Dette henger sammen med at både diesel- og elmotoren brukes under akselerasjon. Smart Hyper skal derfor klare 0-100 på 17,8 sekunder, 2 sekunder raskere enn en vanlig diesel-Smart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

0,3 liter

Hovedpoenget er likevel at motoren skal klare seg med 0,3 liter drivstoff per mil ved blandet kjøring, 0,02 liter mindre enn en diesel-Smart.

Smart Hyper vil bli vist på Frankfurt-messen i september, men det er foreløpig ikke bestemt om bilen skal settes i produksjon.

Relaterte artikler:

  • Store utfordringer for motorprodusentene
  • Importér din egen Smart
  • Smart: Liten, gjerrig ... og dyr
  • TEST: Smart Pulse Cabriolet