Hybridbilen

Toyota Prius
Toyota Prius Vis mer


Hybridbiler kan bekrives som en blanding (hybrid) av en elbil og en annen type motorisering. Foreløpig har de fleste hybridbiler, deriblant Toyota Prius og diverse Lexus-modeller, kombinert elmotoren/batteriet med bensindrift. Andre produsenter arbeider med å kombinere elmotorer med dieselmotorer.

Det er i teorien ingen ting i veien for å kombinere elmotoren med en biodrivstoff-motor, med en brenselcelle-motor eller med en hydrogen-forbrenningsmotor. Sistnevnte forsøkes for tiden med Toyota Prius.

Poenget med hybridbilen er å senke forbruket av det aktuelle drivstoffet, blant annet ved å kutte motor i stillestående kø og ved lyskryss. I tillegg lagres energi i batteriet i sammenheng med nedbremsing og kjøring i nedoverbakker. I neste omgang kan denne batterikraften via en elmotor hjelpe den konvensjonelle motoren. Ved å redusere forbruket bidrar hybridbilen til reduserte CO2-utslipp. Mange hybridbiler kan i tillegg i kortere perioder og ved lavere hastigheter kjøres på ren batteridrift, og bidrar da til å redusere lokale utslipp.

Sammendrag: Hybridbilen

  • Flere modeller i salg, deriblant Honda Civic Hybrid, Toyota Prius, diverse Lexus-modeller
  • Dagens modeller kan bruke ordinær bensin