Alkohol og kjøring

Hvor lenge må jeg vente med å kjøre?

Etter inntak av alkohol bør du vente minst 12 timer før du setter deg bak rattet.

<b>LA TIDEN GÅ:</b> Både straff og konsekvenser er større en taxiregningen om du må ut på farten dagenderpå.  Foto: NTB SCANPIX
LA TIDEN GÅ: Både straff og konsekvenser er større en taxiregningen om du må ut på farten dagenderpå. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du tidlig ute på veien etter gårsdagens eskapader, kan det fort straffe seg om du ikke er sikker på at du er helt edru.

Har du en promille over 0,5 kan det bli opp til en og en halv brutto månedslønn i bot.

Det er nemlig ikke alltid mange halvliterne som skal til før promillen sitter i utover dagen derpå.

LES OGSÅ: Ønsker nye regler for piller og bilkjøring

Så lenge må du vente

Folkehelseinstituttet opplyser at en gjennomsnittsperson forbrenner omkring 0,15 promille per time.

En tommelfingerregel er at du bør vente minst 12 timer etter siste konsumerte enhet, men her er noen flere ledetråder du kan bruke for å finne ut om det er forsvarlig å sette seg bak rattet.

Dinsides promillekalkulator kan hjelpe deg i riktig retning, men det er ikke å anbefale at du stoler blindt på den.

Du kan også gå til anskaffelse av en promillemåler, men også disse varierer i kvalitet og nøyaktighet, noe Dinside kunne slå fast da vi testet slike for et par år tilbake.

NTNU har også laget en kalkulator, eller drikkeplan som de kaller den. Det er et Excel-regneark du kan laste ned, der du kan fylle inn all nødvendig informasjon, slik at den kan gi et anslag på hvor lang tid promillen bruker på å forlate kroppen.

Kvinner får høyere promille

Er du kvinne bør du være ekstra forsiktig med å kjøre dagen derpå. Hos kvinner fordeler nemlig alkoholen seg i rundt 50-70 prosent av kroppsvekten, mens den hos menn fordeler seg på omkring 60-80 prosent.

Det vil si at kvinner oppnår en raskere og lengre promilletopp enn menn. Dette kan du lese mer om her.

Drikker du på tom mage absorberes alkoholen raskere opp i kroppen, og du når en høyere promilletopp raskere enn om du spiser og drikker samtidig.Spiser du samtidig som du drikker, vil det ta nesten to timer ekstra før all alkoholen er tatt opp i kroppen.


Mindre promillekjøring i jula

En skulle kanskje tro det var motsatt, men ifølge UP-sjef Runar Karlsen er det en nedgang i antallet som blir anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand om vinteren.

- 20 til 30 prosent av dem som blir anmeldt for ruspåvirket kjøring, er av dem som tar sjansen, enten etter fest eller om morgenen etter, forteller han til Dinside.

- Noen god forklaring på hvorfor det er sånn har vi ikke, men det kan skyldes at flere går hardere ut i festanledninger, og dermed venter lenger med å kjøre som følge av det.

LES OGSÅ: Ikke kjør segwayen hjem fra byen

Artikkelen har blitt publisert også tidligere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!