I 2017 blir det mulig å bestille personlige bilskilt

Hvor kreativ klarer du være?

Ønsker du «BATMAN» eller «TE57A» på veien, vil det trolig koste deg 9000 kroner. 

PERSONLIG: I 2017 kan du trolig bestille skilter med selvvalgt skrift og tallkombinasjoner.  Foto: Reuters
PERSONLIG: I 2017 kan du trolig bestille skilter med selvvalgt skrift og tallkombinasjoner.  Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbake i 2014 skrev vi at Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var positiv til innføring av personlige bilskilt i Norge.

Vegdirektoratet har nå sendt ut et forslag til høring som skal åpne for bruk av personlige bilskilt på biler i Norge.

- Regjeringen vil skape en enklere hverdag for folk flest og fjerne unødvendige forbud og påbud. Et forbud mot personlige bilskilt er unødvendig, og det er gledelig at vi nå snart kan tilby dette til bilentusiastene, sier Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Statens vegvesen har nå fått i oppdrag av Samferdselsdepartementet å se på hva som skal til for at det skal kunne åpnes for personlige bilskilt.

I Samferdselsdepartementets Prop. 1 S heter det at «dagens kjøretøyregistrering ikke er tilrettelagt for en ordning med personlige kjennemerker. Å legge til rette for en slik løsning i dagens Autosys vurderes bl.a. av økonomiske og tekniske hensyn ikke å være hensiktsmessig, da dagens Autosys-system uansett må fases ut».

Sikter på 2017

Det foreslås at bileiere vil få muligheten til å søke om personlige bokstav- og tallkombinasjoner, som vil kunne bli innvilget for en periode på 10 år av gangen.

Prisen for personlige skilter er foreslått å bli 9000 kroner, og overskuddet vil gå til trafikksikkerhetsformål.

NYE SYSTEMER: Heidi Øwre i Statens vegvesen forteller at det i igjennom sommeren kommer til å arbeides med nye systemer og et reglement som skal sørge for at vi fra 2017 skal kunne bestille egne personlige skilter.  Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD
NYE SYSTEMER: Heidi Øwre i Statens vegvesen forteller at det i igjennom sommeren kommer til å arbeides med nye systemer og et reglement som skal sørge for at vi fra 2017 skal kunne bestille egne personlige skilter. Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD Vis mer


Dessverre er det ikke bare bare å bytte ut skiltene, da det er flere endringer som må på plass.

- Før vi kan ta imot bestillingene for personlige bilskilt må både system og regler på plass, forteller Heidi Øwre i Statens vegvesen til Dinside.

Øwre forteller videre for å utvikle systemet som skal registrere alle skiltene, da dagens kjøretøyregister Autosys ikke er optimalisert for personlige bilskilt.

I tillegg må de nye skiltene kunne leses av i bomstasjoner, av politiet og vegvesenets skiltlesere og de automatiske trafikkontrollene. Hvis alt går som planlagt, vil du kunne bestille personlig skilt til neste år.

Hva kan skrives?

Foreløpig er det ikke klart hvor mange siffer du kan leke deg med, men skiltet skal ha samme format som det er i nå.

- Det er ikke bestemt hvor mange siffer som kan benyttes, men de må fortsatt være lesbare som i dag. Det vil også være sensur, så du ikke kan skrive hva som helst. Dette kommer også med regelverket når det blir utarbeidet, forteller Øwre.

I vedtaket som er skrevet i statsbudsjettet heter det at overskuddet av personlige bilskilt skal øremerkes trafikksikkerhetstiltak.

Brukbar interesse

Da vi i 2014 spurte hva våre lesere ville være villige til å betale for et personlig bilskilt, svarte 31 prosent at de ikke var villige til å betale noe ekstra. Samtidig kunne hele 34 prosent tenke seg å betale mellom 1.000 og 3.000 kroner.

Høringsfristen er satt til 01.01.2017.

Deler av saken har vært publisert tidligere.

LES OGSÅ:

Men du kan bestille egen skiltramme
Dette må du gjøre om noen stjeler skiltet ditt
Dette må du vite om røde skilt