Hvilket land kommer bilen fra?

Landkodene S og DK er barnelærdom for de fleste nordmenn. I løpet av de siste årene har også PL- og LT-biler blitt stadig vanligere syn i norske byer. Men hvor kommer L-, RM- og V-bilene fra?

Illustrasjoner hentet fra licenceplates.tv.
Illustrasjoner hentet fra licenceplates.tv. Vis mer
Hvilket land kommer bilen fra?
Hvilket land kommer bilen fra?
Hvilket land kommer bilen fra?
Hvilket land kommer bilen fra?
Hvilket land kommer bilen fra?
Hvilket land kommer bilen fra?


Du har sett dem hundrevis av ganger, de hvite, ovale klistremerkene med én, to eller tre sorte bokstaver. Men hva heter de egentlig? Og hvorfor har du sett dem så mange ganger?

Vel, det korrekte navnet er et nasjonalitetsmerke, men også uttrykkene landkjennetegn og landkode er vanlige i bruk. Årsaken til at du til stadighet ser biler med nasjonalitetsmerker på bagasjelokk og bakluker, er at det i alle land som har tiltrådt den såkalte "Wien-konvensjonen for veitrafikk" er påbudt å merke utenlandske biler med opprinnelsesland.

Landkode på bilskiltet

Stadig flere europeiske land har imidlertid valgt å integrere landkoden i informasjonen som befinner seg på bilens egne kjennetegn, eller bilskilt, som de vanligvis kalles. De aller fleste land godtar dette som erstatning for det klassiske nasjonalitetsmerket, noe europeiske klistremerke-produsenter sannsynligvis ergrer seg over. Også norske veimyndigheter har planer om å utstyre norske bilskilt med den norske landkoden, N. Inntil de nye skiltene er på plass, må imidlertid nordmenn på bilferie i utlandet gå til anskaffelse av et klassisk nasjonalitetsmerke.

173 land

Er du god på landkoder? Da vet du kanskje at A står for Østerrike og at B står for Belgia. Men hvilke land dreier det seg om når du ser en bil merket med BY, GBZ eller V? For ikke å snakke om RCB, HKJ eller ROK? Svarene finner du ved å klikke på lenkene under, der vi har samlet nasjonalitetsmerkene til 173 land.

  • Nasjonalitetsmerker: A-F
  • Nasjonalitetsmerker: G-M
  • Nasjonalitetsmerker: N-R
  • Nasjonalitetsmerker: S-Z
  • Kilder: licenceplates.tv, wikipedia.org, caplex.no, Statens vegvesen