Hvilken farge ønsker du deg på bilen?

Mange vegrer seg for å velge favorittfargen fordi det kan bli vanskeligere å selge bilen seinere.

<b>ORANSJE BIL?</b> Kun 6 av disse er solgt i Norge. Flesteparten velger mellom svart, sølvgrå og hvit.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
ORANSJE BIL? Kun 6 av disse er solgt i Norge. Flesteparten velger mellom svart, sølvgrå og hvit. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velger du farge ut ifra din egen smak eller for å lokke den neste eieren?

Seniorrådgiver Anders G. Hovde i TNS Gallup har i en årrekke arbeidet med nordmenns vaner og preferanser når det kommer til valg og eierskap til biler.

Kjedelige fargevalg

Han forteller at nordmenn later til å vegre seg for å velge etter egen smak.

- Vi ser at nybilkjøperne er veldig forsiktige i farge og interiørvalg, ofte med bakgrunn i at bilen skal selges videre.

Les også: Ikke drit i dritten på lakken

Ser du for eksempel på VW Passat Alltrack ble den presentert i en oransje farge. Hovde tviler på at vi kommer til å se mange av dem på veien i Norge.

- Du kan nok si vi hadde hatt flere oransje biler om ikke frykten for at et vanskelig videresalg hadde vært der. Det er nok få som velger den fargen selv om den er fin. Vi er litt for redde for å skille oss ut.

Les også: Se over bilen nå, før det blir for kaldt

Informasjonssjef Anita Svanes i Volkswagen forteller at seks av de 230 solgte Alltrackene er av overnevnte fargevalg.

RÅNERFARGER: Det er oftest rånerne i Norge som står for de kreative fargene i trafikken. Foto: NTB SCANPIX/THOMAS ØIJORD
RÅNERFARGER: Det er oftest rånerne i Norge som står for de kreative fargene i trafikken. Foto: NTB SCANPIX/THOMAS ØIJORD Vis mer


- Veldig mange velger de mest klassiske lakkfargene som grå og sort, men hvit også har vært populært de siste årene.

Dette er trolig fordi erfaring viser at de tradisjonelle fargene holder seg best i verdi.

Hvis du visste at du ville få like mye tilbake for et annet fargevalg enn du har idag, hvilken farge ville du valgt til bilen din?
Diskuter i kommentarfeltet under.

Les også: Slik redder du håpløs lakk

Svarte, grå og hvite biler i overtall

Vi har tidligere omtalt en rapport lakkprodusenten Axalta la frem i 2013. Den fortalte at bare 23 prosent av bilene som ble solgt i 2013 hadde en skikkelig farge.

Det betyr at tre fjerdedeler av bilbestanden er hvit, grå eller svart.

Enkelte av de som ønsker en spesialfarge velger å bestille bilen i tradisjonell grå eller hvit, for deretter å foliere bilen i ønsket farge. På denne måten kan de bare rive av folien før bilen skal selges, og lakken er bedre bevart enn den ellers ville vært.

Men hva med interiør og type?

Hovde trekker også frem at tanken om salg legges til grunn for valget mellom stasjonsvogn og coupè.

- For eksempel er det lettere å selge en stasjonsvogn på bruktmarkedet da det ofte er en nyere bruktbil barnefamilier ser etter. Tendensen er at det er enklere å selge en slik bil kontra en sedan, avslutter Hovde.