Hvem garanterer mest?

Etter at Mercedes-Benz kom med sin nye garantiordning i fjor høst, er de ubestridt best på garanti. Med 30 års rustgaranti er det ingen som engang er i nærheten av å puste dem i nakken. Til nestemann på lista over rustgaranti, er det et hopp på hele 18 år.

Kjøper du en Mercedes når arvingen din fødes og gir bilen til ham når han blir 18, har bilen fremdeles 12 år igjen av garantien -disse resterende årene er like lang tid som hele garantitiden som for eksempelvis hos Audi (hva gjelder rustgaranti). Du kan lese mer om Mercedes sin garantiordning her. Mercedes har imidlertid ingen spesifisert lakkgaranti, men Hans Øyvind Eng, informasjonssjef hos den norske importøren av Mercedes, Bertel O Steen, sier at denne garantien indirekte også gjelder lakken.

12 år nest best

Nest etter Mercedes -- som egentlig tilhører en klasse for seg når det gjelder rustgaranti -- kommer fire merker som også har et veldig godt tilbud sammenlignet med resten av markedet. Dette er Audi, Ford, Opel og Volkswagen, som alle tilbyr tolv års rustgaranti. Ford tilbyr riktignok 12 års garanti kun på Focus, og Opel kun så lang garanti på Astra; de resterende modellene hos Ford og Opel har 6 års garanti. Volkswagen og Audi føyer seg i tillegg inn i den øyensynlig endeløse rekken med merker som gir 3 års lakkgaranti.

Ford er et av få merker som kun gir ett års garanti på lakk; sammen med Volvo, Skoda, Renault, Opel og BMW. Hos BMW og Rover Norge får vi vite at grunnen til deres lave garantitid på lakk, er at hvis det er noe galt med lakken så vil dette vises før ett år er gått.

Hva garanterer det?

Hva innebærer egentlig en rustgaranti eller en lakkgaranti; og hvor ligger forskjellen? Rustgarantien gir deg garanti mot gjennomrustning. Lakkgarantien garanterer for kvaliteten på lakken; tåler den ikke normalt vanlig bruk, eller den begynner å flasse, kan du reklamere i henhold til lakkgarantien. De fleste merkene har en tre års lakkgaranti -med unntak av de ovennevnte som har ett år, og Ssangyong, Saab og Daihatsu, som gir to år. Garantien er kun gyldig hvis du har gjennomført et normalt vedlikehold på bilen.

Som oftest varer rustgarantien lengere enn lakkgarantien, fordi karosseriet har flere lag under lakken som beskytter videre, selv om lakken takker for seg. Rustgarantien skal garantere mot gjennomrustning av bilen. Den gjelder selvfølgelig kun hvis bilen din har fulgt de oppgitte serviceintervallene, og hvis dette er utført på merkeverksted.

Dette er garantiene:

Rustgaranti:

30 år:
Mercedes-Benz (for biler registrert etter 24 oktober 1998. Tidligere kun 1 års garanti)

12 år:
Audi, Ford Focus, Volkswagen, Opel Astra

10 år:
Porsche, Skoda

8 år:
Alfa Romeo, Fiat, Galloper, Lancia, Mitsubishi, Renault, Volvo

7 år:
Chrysler, Jeep

6 år:
BMW, Cadillac, Chevrolet, Citroën, Daewoo, Daihatsu, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Lada, Lexus, Mazda, MG, Nissan, Opel, Peugeot, Pontiac, Rover, Saab, Seat, Ssangyong, Subaru, Suzuki, Toyota

5 år:
Kia

3 år:
Dodge, Plymouth,

Lakkgaranti:

30 år:
Mercedes-Benz (for biler som er registrert etter 24. Oktober 1998. Ingen spesifisert lakkgaranti, men indirekte er det 30 år også her, ifølge den norske importøren)

3 år:
Alfa Romeo, Audi, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Daewoo, Dodge, Fiat, Galloper, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Lada, Lancia, Lexus, Mazda, MG, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Plymouth, Pontiac, Porsche, Rover, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen

2 år:
Ssangyong, Saab, Daihatsu

1 år:
Volvo, Renault, Opel, Ford, BMW

(Etter opplysninger fra Opplysningsrådet for Veitrafikken)