Hva slags bil skal du velge?

De fleste av oss har vet at biler med grønne skilt er billigere enn andre biler. Men de færreste har full oversikt over de norske bilavgiftsklassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Hva slags bil skal du velge?
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hva er vitsen med å skaffe seg oversikt over noe så tørt?, tenker du kanskje nå. Jo, svaret ligger i det faktum at enkelte bilklasser er belagt med mindre avgifter enn andre.

Registreringsavgiften

For å få registrert en ordinær personbil i Norge må du betale en såkalt registreringsavgift, også kalt engangsavgiften. Registreringsavgiften består av tre elementer; vektavgiften, slagvolumavgiften og effektavgiften. Det er nettopp regististreringsavgiften som sørger for at biler er så mye dyrere i Norge enn i mange andre land. En ordinær Volkswagen Golf 1.6 koster for eksempel drøye 200.000 kroner i Norge. Av denne summen står registreringsavgiften for hele 35 prosent, eller 70.000 kroner.

Mulig å slippe unna

Vi har med andre ord slått fast at registreringsavgiften utgjør en stor del av kostnadene når du skal ut å kjøpe bil. Derfor er det greit å være klar over at det finnes muligheter for å slippe unna deler av denne avgiften. Og det er nettopp i denne sammenheng at de norske bilavgiftsklassene blir interessante.

Registreringsavgiften

Norske myndigheter har nemlig bestemt at enkelte bilklasser skal være fritatt for deler av engangsavgiften. Bakgrunnen er blant annet å finne i myndighetenes ønske om å skjerme norsk næringsliv. Derfor betales det for eksempel ingen registreringsavgift i det hele tatt for lastebiler, mens man slipper unna 80 prosent av registreringsavgiften hvis man velger en såkalt varebil klasse 2.

Også for deg

Disse bilklassene er ikke bare interessante for næringslivet. Mange av de mildere avgiftsbelagte bilmodellene kan nemlig også gjøre nytte som privatbiler. I morgen bringer vi deg full oversikt over hvilke bilmodeller som slipper billigst unna. Men allerede i dag forteller vi hvilke krav som stilles til varebil klasse 1 og 2, kombinerte biler og lastebiler. Oversikten finner du her.