Bilklassene blir stadig flere og det gjør valget enda vanskeligere for kundene
Bilklassene blir stadig flere og det gjør valget enda vanskeligere for kundene Vis mer

Hva skal man velge?

SUV, fleksibil, stasjonsvogn, sedan eller crossover: Hva skal man egentlig velge til familien?

Før i tiden var det gjerne opplagt at man kjøpte stasjonsvogn dersom man hadde familie og lastebehov litt utover det vanlige. I dag er alternativene langt flere. Ikke bare finnes det mange bilmodeller innen hver klasse. Det finnes også mange klasser med ulike typer biler som kan dekke de samme behovene til omtrent den samme prisen.

Så hva velger man egentlig?

De ulike biltypene har forskjellige styrker og svakheter. SUVer er eksempelvis tiltenkt deg som trenger litt ekstra fremkommelighet og som liker å sitte høyt. Sedan gir på sin side mer personbilfølelse og et litt mer klassisk preg. Vi tar en liten gjennomgang av de ulike biltypene som egner seg som familiebiler.

SUV

En høybygd bil som oftest utstyrt med firehjulstrekk. Tohjulstrekk blir imidlertid stadig vanligere. Kommer i flere ulike størrelser og prisklasser. Representert ved biler som Volkswagen Tiguan, Toyota Rav4 og BMW X3.

Fordeler: Bedre fremkommelighet, høyere sittestilling og lettere innlastning.

Volvo V70 er en klassisk stasjonsvogn
Volvo V70 er en klassisk stasjonsvogn Vis mer


Ulemper: Plassforholdene er som regel begrensede. Det høyere tyngdepunktet gir ofte et dårligere forhold mellom kjøreegenskaper og komfort. Pris og forbruk.

Ja til SUV?

Fleksibil og flerbruksbil

Disse kommer også i flere ulike størrelser og prisklasser, som regel med 5 eller 7 seter. Eksempler: Volkswagen Tiguan, Peugeot 5008, Toyota Verso og Renault Grand Scenic. Høybygde.

Fordeler: Fleksibilitet og plassutnyttelse, mulighet for mange passasjerer eller store mengder bagasje. God plass til 4-5 passasjerer. Høy sittestilling og enkelt innsteg, men som regel lavere tyngdepunkt enn i SUVer.

Ulemper: Som regel mindre bagasjerom enn stasjonsvogner med 5 seter i bruk, litt dyrere enn tilsvarende stasjonsvogner. Kan gi litt bussfølelse og noe høyere forbruk. Firehjulsdrift foreløpig ikke tilgjengelig.

Ny Volkswagen Touran.

Crossover

Toyota Verso er en fleksibil med 5 eller 7 seter
Toyota Verso er en fleksibil med 5 eller 7 seter Vis mer


Dette er en løst sammensatt klasse med litt forskjellige biler i helt forskjellige prisklasser. Som regel er disse bilene mellomløsninger mellom SUVer og fleksibiler. Firehjulsdrift eller tohjulsdrift. Eksempler: Nissan Qashqai, Peugeot 3008 i folkelige prisklasser og Mercedes R-klasse og BMW X6 blant de dyrere. Sistnevnte er en slags SUV-kupé.

Fordeler: De rimeligere bilene er ofte vellykkede kompromisser med grei plass kombinert med litt bedre fremkommelighet. Høyere sittestilling og lettere innsteg. Rimeligere enn SUV.

Ulemper: Dyrere, høyere tyngdepunkt og mindre plass sammenlignet med stasjonsvogn.

Oppgradert Nissan Qashqai prøvekjørt.

Sedan

Den klassiske personbilen med fire dører og bagasjelokk hengslet under bakruta. Har mistet sin særstilling de siste årene, men selger fortsatt ganske bra med biler som Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes E-klasse. Sedaner finnes fra kompaktklassen og oppover. Store prisforskjeller. Som regel tohjulsdrift, men firehjulsdrift ofte tilgjengelig til større motorer.

BMW holder fortsatt fast på sedanen, her er 5-serie
BMW holder fortsatt fast på sedanen, her er 5-serie Vis mer


Fordeler: Lavt tyngdepunkt gir godt utgangspunkt for kjøreegenskaper og komfort. Ofte bra kvalitetsfølelse for pengene. Mindre kupé gir ofte bedre støydemping. Lavere forbruk enn de andre biltypene nevnt her.

Ulemper: Dårlig fleksibilitet, ikke maksimal plassutnyttelse, lavere sittestilling kan gi vanskeligere innsteg.

Stasjonsvogn

Den klassiske familiebilen med 5 seter og stort bagasjerom. Spesielt populære i Norge hvor biler som Toyota Avensis, Ford Mondeo og Volkswagen Passat selger i store mengder. Finnes i ulike størrelser og prisklasser. Firehjulsdrift ofte tilgjengelig.

Fordeler: God plass, forholdsvis rimelige i forhold til øvrige egenskaper, lavt tyngdepunkt gir godt utgangspunkt for kjøreegenskaper og komfort.

Ulemper: Bare 5 seter, ikke fleksible seteløsninger, lav sittestilling med dertil innsteg

Test av Skoda Octavia her.

Stasjonsvogn best

Nissan Qashqai er en slags crossover, men den ligger nærmere SUVene enn fleksibilene
Nissan Qashqai er en slags crossover, men den ligger nærmere SUVene enn fleksibilene Vis mer


Hvilken biltype bør den typiske familien så gå for? Dersom du trenger mer enn 5 seter, er jo valget enkelt. Da er det for de aller fleste best å satse på en fleksibil. Alternativet blir en SUV eller crossover med syv seter. For de som ikke trenger mer enn 5 seter eller har andre ekstraordinære behov når det gjelder sittestilling, innlastning eller fremkommelighet, vil en klassisk stasjonsvogn i de aller fleste tilfeller være det beste valget.

Gitt en viss sum med penger, er det ingen biltyper som gir så gode allroundegenskaper som stasjonsvognen. Her er det både plass, komfort, kvalitetsfølelse og kjøreegenskaper. I tillegg starter prisene for de litt mer kompakte, men likevel romslige variantene på godt under 250.000 kroner. Da kan du i tillegg få helt kurante motorer og greit med utstyr. Det er mye familiebil for pengene.