På Skatteetatens nettsider finner du mye rart, blant annet lister med nybilpriser helt tilbake til 1994. Foto: Jogrim Aabakken
På Skatteetatens nettsider finner du mye rart, blant annet lister med nybilpriser helt tilbake til 1994. Foto: Jogrim AabakkenVis mer

Hva kostet egentlig bilen?

Hos skatteetaten.no finner du priser for alle bilmodeller som har vært solgt i Norge siden 1994. Disse tallene kan være nyttige for deg.

Listeprisene stammer fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) og ligger ute på Skatteetatens nettsider under overskriften "Bilpriser - listepris som ny". Prislistene omfatter både personbiler og varebiler og er satt inn i pdf-dokumenter - ett dokument for hvert år tilbake til 1994.

Det er selvsagt av ligningsmessige årsaker at Skatteetaten har brukt ressurser på å gjøre disse historiske tallene tilgjengelige. Men prisene kan brukes til mer enn innhenting av ligningsverdi.

Og slik finner du verditapet på bilen din

Når du skal selge

La oss for eksempel si at du skal selge en bil. Men fordi du selv kjøpte bilen brukt, så vet du ikke hva den kostet som ny. Ved å finne nybilprisen hos Skatteetaten, kan du legge denne inn i annonsen, noe som vil kunne øke interessen hos potensielle kjøpere.

For eksempel fant vi nylig en Renault Laguna 1.9 dCi stasjonsvogn 2006-modell på finn.no, med utropspris 102.000 kroner. Er dette billig eller dyrt? For en potensiell kjøper med begrensede kunnskaper om bil, sier denne utropsprisen relativt lite, fordi den ikke er satt inn i en sammenheng.

Hva med deg?

Hvor gammel var bilen du kjøpte sist gang? (Avsluttet)
Ny(26%) 2473
6-10 år gammel(20%) 1884
11-20 år gammel(13%) 1275
3 år gammel(11%) 1003
4 år gammel(7%) 680
5 år gammel(7%) 672
2 år gammel(7%) 634
1 år gammel(6%) 595
21 år eller eldre(3%) 256
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis selgeren hadde opplyst at bilen - for bare fire år siden - faktisk kostet 294.000 kroner, hadde det imidlertid blitt tydelig at kjøperen ligger an til å oppnå en "bruktrabatt" på hele 192.000 kroner.

Vær forøvrig klar over at prisene i Skatteetatens lister verken inkluderer frakt- og leveringsomkostninger, metallic lakk eller vinterhjul. Med disse kostnadene inkludert ville den nominelle nybilprisen - før pruting - i dette tilfellet endt på godt over 300.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du skal kjøpe

Prislistene er selvsagt også interessante når du skal kjøpe bruktbil. Nybilprisen gir deg nemlig muligheten til å finne ut hvilken "bruktbil-rabatt" du tilbys. Og dermed øker dine muligheter for å avklare om utropsprisen er rimelig eller ikke.

For eksempel kom vi nylig over en Toyota RAV4 2.0 D-4D 2005-modell på finn.no. Utropsprisen var 250.000 kroner. På skatteetatens sider kan du finne ut at bilen som ny bare kostet 351.000 kroner. Det betyr at utropsprisen - for en fem år gammel bil - utgjør hele 71 prosent av nybilprisen. Til sammenligning utgjør Laguna-utropsprisen bare 35 prosent av nybilprisen - og her snakker vi i tillegg om en nyere bil. Eller sagt på en annen måte: Mens Laguna-selgeren er villig til å avskrive 48.000 kroner per år vedkommende har eid bilen (192.000/4), er RAV4-selgeren kun villig til å avskrive 20.000 kroner per år (101.000/5).

Listene inneholder både personbiler, varebiler og "minibusser". Vær forøvrig oppmerksom på at prisene som er oppgitt er hentet ut i november det aktuelle året. Foto: skatteetaten.no
Listene inneholder både personbiler, varebiler og "minibusser". Vær forøvrig oppmerksom på at prisene som er oppgitt er hentet ut i november det aktuelle året. Foto: skatteetaten.no Vis mer


Selvsagt er det en rekke andre faktorer som må tas med i beregningen, blant annet kilometerstand, ekstrautstyr, eventuelle bruktbilgarantier, servicehistorikk, bulker og skader, vedlikehold, rust, potensielle utgifter, potensiell tredjehåndsverdi når du i neste omgang skal selge bilen og så videre og så videre.

Vi ser derfor ikke bort i fra at RAV4en kan være et bedre kjøp enn Lagunaen når det kommer til stykket. Likevel, ved å kjenne nybilprisen stiller du bedre forberedt som bruktbilkjøper, ikke minst i sammenheng med eventuell pruting.

Kunnskapsbase

For den bilinteresserte, kan prislistene i tillegg fungerer som et interessant oppslagsverk. Hvilke Audi-modeller ble markedsført i Norge i 2004? Hvilke utstyrsnivåer opererte Nissan med i 1996? Hvilket år kom egentlig BMW X5? Var det mulig å kjøpe Mercedes-Benz E-klasse som varebil i 1999? Prislistene er en enorm, potensiell kunnskapsbase for bilentusiaster.

Vær også klar over at listene i tillegg til nominell nybilpris inneholder enkelte tekniske data, nærmere bestemt antall sylindre, slagvolum, effekt og antall gir.

Skatteetatens historiske nybilpris-lister finner du her.

Les også:

  • Hva er bilen verdt?
  • Nettsted du burde bokmerke
  • Kalkulator du burde få med deg
  • DinSide Motors juveler
  • Saken ble første gang publisert i oktober i år