Hva gjør du om du kommer først til en ulykke?

Dette bør du passe på om du kommer til et ulykkessted.

<b>FOR NÆRE:</b> Varseltrekanten skal stå minst 100-150 meter fra stedet det ferdes mennesker eller står hindringer. Foto: NTB SCANPIX
FOR NÆRE: Varseltrekanten skal stå minst 100-150 meter fra stedet det ferdes mennesker eller står hindringer. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enten du har vært innblandet i et uhell eller skal stanse og hjelpe andre som er kommet til skade, må du ta visse forhåndsregler.

- Skal du stoppe for noe som har skjedd, stopp medstrøms med trafikken i feltet, forteller leder for seksjonssikkerhet og forvaltning øst, Kjell Seim, i Statens vegvesen.

- Ta på refleksvesten før du går ut av bilen. Den skal være tilgjengelig fra førersetet, er første budet fra Seim.

LES OGSÅ: Kolliderer du i lyktestolpen må du betale for den

Pliktig å hjelpe

Vegtrafikklovens paragraf 12 om plikter ved trafikkuhell er klar på at en skal hjelpe alle som er i nød, men dette må gjøres på en sikker måte.

(...) Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stedet(...)

Hvor skal varseltrekanten stå?

Men hva er neste punkt - etter at man har tatt på seg refleksvesten? Det er å plassere ut varseltrekanten, og da er det viktig å holde seg på den beskyttende siden av bilen.

LES OGSÅ: EUs mål for trafikksikkerhet i faresonen

STOPP MEDSTRØMS: For å unngå økt risiko for ulykker anbefaler Kjell Seim i Statens vegvesen at du stopper medstrøms med trafikken i feltet. Foto: STATENS VEGVESEN
STOPP MEDSTRØMS: For å unngå økt risiko for ulykker anbefaler Kjell Seim i Statens vegvesen at du stopper medstrøms med trafikken i feltet. Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer


- Det er viktig at man ikke beveger seg i veibanen, men at man går over rekkverket og så langt unna veiskulderen det lar seg gjøre, om området har mye trafikk.

Varseltrekanten skal plasseres 100 til 150 meter fra ulykkesstedet. Er det stor fart på strekningen bør trekanten plasseres så annen trafikk observerer den på et tidlig tidspunkt, og har mulighet til å slakke av.

- Vi ser mange tilfeller gjennom et år hvor personer som kommer til ulykkesstedet selv blir skadet som følge av annen trafikk, fortsetter Seim.

LES OGSÅ: Slik skal en kollisjon se ut

Alvorlig ulykke?

Når du stanser ved et ulykkessted er det viktig at du stanser i litt avstand fra stedet, så utrykningskjøretøy har god tilgang. Sett også på nødblinklys.

Det kan dessuten være smart å plassere din egen bil som en form for veisperring. Slik øker du sikkerheten for de som ferdes på ulykkesstedet.

Selv om du ikke nødvendigvis er først på stedet kan du fint ta ledelsen om ingen andre har gjort det.

Stans trafikken om den er en direkte fare for ulykkesstedet, og fjern skadde fra åpenbare farer.

LES OGSÅ: DAB-radioen kan bli en reklameplass, det er bekymringsverdig

Husk å varsle om ulykken

Om ingen allerede har varslet om ulykken må dette varsles så raskt som mulig. Ring 112 eller 113, så koordinerer nødetatene seg i mellom.

Oppgi så korrekt posisjon som mulig, alt av kjennetegn og landemerker kan hjelpe nødetatene med å finne frem.

UTFØR FØRSTEHJELP: Å kunne hjerte- og lungeredning er noe alle lærer på trafikalt grunnkurs, men etter mange år er det fort gjort å glemme. Sett deg inn i hvordan det gjøres.  Foto: SKJERMDUMP HELSENORGE.NO
UTFØR FØRSTEHJELP: Å kunne hjerte- og lungeredning er noe alle lærer på trafikalt grunnkurs, men etter mange år er det fort gjort å glemme. Sett deg inn i hvordan det gjøres. Foto: SKJERMDUMP HELSENORGE.NO Vis mer

Her ser du hvordan du gir korrekt førstehjelp (trykk på bildet for full størrelse).