Hva er ledig og hva må det koste?

Uansett om du reiser fra Sørvestlandet eller Østlandet, er Jylland i Danmark det billigste anløpsted på kontinentet. Billigste mulighet fra sørvest er ruten Egersund-Hanstholm for 1.750 t/r. Billigste tilbud vi fikk fra Østlandet, var Oslo-Fredrikshavn for 1.350 kroner t/r.

Med bil vannveien til kontinentet

  1. Hva er ledig og hva må det koste?

En oversikt over hvor de forskjellige selskapene seiler, får du i DinSide Reise sin artikkel om fergeprisene.

Hvilke åpninger finnes?

I vår undersøkelse konsentrerer vi oss om hvilke muligheter du har til å komme deg med bilen til kontinentet - i realiteten betyr dette Danmark eller Tyskland. Våre reiseønsker er enten utreise fredag 7. juli og retur to uker senere, som blir 21. juli - eller avreise mandag 10. juli og retur 24. juli.

Undersøkelsen er gjennomført tirsdag 13. og onsdag 14. juni.

Billigst til kontinentet: 1.390 t/r

Vi måtte vente absolutt lengst og lide mest med rustne Abba-låter på Stena Line sin bookingtelefon, men som det heter: Den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves. De kunne riktignok ikke oppfylle våre ønsker om avreise- og retur-tidspunkt, men med utreise 10. juli og hjemreise en dag senere enn vi ønsket: 25. juli, fikk vi en pris på 1.390 kroner tur/retur - for bilen, to voksne og to barn til Fredrikshavn.

Stena Line rådet oss til å bestille om ikke altfor lenge, da plassene gikk fort. Vår erfaring er også at dersom du kan være litt fleksibel med tanke på avreise eller returdato, har du ennå gode sjanser til å skaffe deg en billett. Har du ikke muligheter til å lempe litt på kravene, kan det bli vanskeligere.

Til Fredrikshavn kun med Color- og Stena Line

Skal du til Fredrikshavn, har du kun én annen mulighet i sommer, og det er med Color Line. Da må du reise fra Larvik, som ligger 132 kilometer sør for Oslo. Ønsker du avreise i forbindelse med helg, koster dette tur/retur 3.120 kroner. I midtuke - altså med avgang for eksempel 10. juli og retur 24. juli, koster turen 1.750 kroner. Dette er dagseilinger, så du behøver ingen lugar.

Vi får beskjed om at vi ikke bør vente for lenge dersom vi vil sikre oss billetter til denne seilingen, men du kan også reise til Hirtshals for samme prisen - og der er det bedre med plasser enn på fergen til Fredrikshavn. Og skal du inn på motorveien ved Aalborg og videre sørover, er det bare 3 kilometer som skiller de to destinasjonene.

Til Hirtshals fra Larvik, Moss, Oslo og Kristiansand

Du kan også reise til Hirtshals fra Moss, Oslo og Kristiansand - alle mulighetene med Color Line. Billigst er dette fra Moss dersom du reiser 10. juli og returnerer 24. juli. Da kommer billetten på 1.990 kroner. Ruten fra Oslo og Kristiansand er tydelig hakket mer populære. I motsetning til ruten fra Moss, hvor vi kunne få billetter på alle datoene vi ønsket, kunne vi ikke få våre ønsker oppfylt verken fra Kristiansand eller Oslo. Men vi fikk beskjed om ikke å vente altfor lenge med å bestille, også med utreise fra Moss.

Fra Bergen og Egersund

Du kan reise direkte fra Vestlandet og Sørvestlandet til Jylland i Danmark. Strekningene betjenes av Fjord Line, og går fra Bergen og Egersund til Hanstholm. På nattseilingen fra Bergen og Egersund fikk vi beskjed om at det begynner å bli fullt. Avreise 7. juli fra Bergen var umulig, og med avreise 10. juli og retur to uker etter, var billigste mulighet vi fikk tilbud om, 6.846 kroner.

Aller billigst fra de kantene av landet er det å ta dagfergen fra Egersund til Hanstholm. Dette koster 1.750 kroner for to voksne, to barn og en bil tur/retur. En del seilinger er imidlertid fulle allerede - men vi får beskjed om at det varierer veldig fra avgang til avgang.

Det er 265 kilometer fra Bergen til Egersund. Dersom det er viktig å gjøre reisen billigst mulig, vil det lønne seg å kjøre fra Bergen til Egersund med bil og heller ta dagfergen over fra Egersund.

Godt med plass til København, verre til Kiel

København og Kiel er de dyreste destinasjonene fra den norske hovedstaden. Med DFDS Seaways er billigste billett som er å få kjøpt nå - helg eller ikke - pålydende kroner 5.268. Der er det også godt med plass, og vi blir fortalt at det holder hvis vi bestiller 1-2 uker før avreise.

Til Kiel er det mer trangt om plassen, og Color Line kan ikke tilfredsstille alle våre ønsker til reisetidspunkt. Men med utreise 10. juli og retur 24. juli havner billettprisen på 5.360 kroner med rimeligste lugar som er ledig.