Hva er GPS?

GPS er forkortelse for Global Positioning System. På godt norsk: Et globalt posisjonssystem. Med en GPS-mottaker har du muligheten til å finne ut hvor du til en hver tid befinner deg.

En GPS-satellitt
En GPS-satellitt Vis mer

GPS er et navigasjonssystem som benytter seg av 24 satellitter som går i en bane 20.200 km over jordoverflaten. Systemet virker over hele jorden, 24 timer i døgnet, og i motsetning til astronomisk navigasjon, er det uavhengig av metrologiske forhold.

Hvor er jeg?

GPS-systemet består i dag av 24 satellitter som bærer navnet NAVSTAR. 21 av disse er til en hver tid aktive, mens tre fungerer som reservesatellitter. NAVSTAR-satellittene sender kontinuerlig ut signaler som forteller satellittens posisjon, dato og klokkeslett.

Ved hjelp av en GPS-mottaker kan du motta disse signalene. Hvis mottakeren har kontakt med minst tre satellitter har den muligheten til å regne ut din posisjon i lengde- og breddegrad, samt hvilken retning og fart du beveger deg i. Har mottakeren signaler fra fire eller flere satellitter kan den også beregne din posisjon 3-dimensjonalt. Med andre ord fortelle deg om du befinner deg i havhøyde eller i tynn luft blant ruvende fjelltopper.

Paranoide Pentagon

Historien om GPS begynte allerede i 1978 da den første GPS-satellitten ble skutt opp. Oppskytingen var et svar på et ønske fra det amerikanske forsvardepartementet om et sikkert og nøyaktig navigasjonssystem. Til militære formål.

Når det regner på presten drypper det på klokkeren, sies det. GPS-systemet skulle også være til glede for sivile brukere. Men ikke av fiender med lumske baktanker. Derfor ble den andre generasjonen med GPS satellitter utstyrt med SA (Selective Availabitity). SA er kort fortalt en kryptering av GPS signalene som gir en unøyaktighet på opptil 100 meter horisontalt. En sivil GPS-mottaker (en såkalt SPS (StandarStandard Positioning System)) har ikke muligheten til å dekryptere denne koden. Det har imidlertid en PPS-mottaker (Precise Positioning System) som benyttes av forsvarerne av De Forente Amerikanske Stater. For å bruke en slik mottaker trenger du lisens fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Men håp ikke på for mye.

Den amerikanske presidenten kunngjorde i en tale 1. mai at SA skulle deaktiviseres med øyeblikkelig virkning. Dermed er nøyaktigheten nå radikalt forbedret for sivile brukere. Etter hva DinSide erfarer har amerikanske myndigheter ingen intensjoner om å reaktivisere SA i fremtiden. Det kan imidlertid bli aktuelt å blokkere de sivile GPS-signalene i konfliktområder.

Hvorfor bruke GPS?

GPS blir regnet som et godt hjelpemiddel til navigering, være seg på land eller til sjøs. Ved hjelp av forhåndsprogrammerte posisjoner kan en GPS-mottaker hjelpe deg å finne veien dit du skal. Allikevel hevder kritiske røster at GPS-systemet på ingen måte erstatter eldre og fortsatt mer nøyaktige navigasjonsmetoder. Derfor er fortsatt GPS et supplement til, fremfor en erstatning av kart og kompass. Mer om feilkildene ved bruk av GPS finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer