Hva skal du egentlig gjøre når varsellampene lyser? Foto: Colourbox
Hva skal du egentlig gjøre når varsellampene lyser? Foto: Colourbox Vis mer

Hva betyr varsellampene i bilen?

Sjekk om du skjønner hva som er feil når det blinker.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor godt kjenner du egentlig bilen din? Vet du hva som er fatt når en av lampene på dashbordet lyser?

Personbiler er blitt mer og mer avanserte, og varsler deg som regel når noe er galt. Det var det mannen til en venninne av meg burde skjønt (det er han som bruker bilen i det daglige), men det gjorde han ikke. Det røde ikonet på dashbordet som sto og blinket ble ignorert, og nyttårshelgeturen som skulle tilbringes i Rondane endte dermed i stedet på Ringebu, med en bil som ikke ville starte etter bensinstasjonpausen.

Bygdas mekaniker reddet dem, men det tok jo noen dager, så de måtte pent ta toget tilbake til Oslo igjen og feire nyttår i byen.

Slik unngår du biltrøbbel i kulda

Sånn er det altså. Når det blinker rødt eller kommer andre typer varsler på dashbordet betyr det at noe er galt, og du bør raskest mulig ta tak i problemet. Men det er kanskje flere enn min venninnes mann som ikke vet dette?

Sjekk instruksjonsboken

For hva betyr de forskjellige varsellampene, egentlig? Kan det være at det er ting du kan fikse selv, eller venter det en saftig verkstedregning?

På sine nettsider har NAF laget en oversikt over diverse varsellamper med forklaringer. Vi har plukket ut de av dem som signaliserer at noe er galt med bilen, og presenterer NAFs råd til hva du bør gjøre.

Merk at selve symbolene kan være litt ulike fra bilmodell til bilmodell, sjekk instruksjonsboken.

De viktigste varsellampene

Hva betyr varsellampene i bilen?


Vi hopper elegant over de tre lampene som varsler lite drivstoff på tanken, lite spylevæske eller at noen ikke har festet bilbeltet. I stedet starter vi med ikonet som viser airbagen. Dersom dette lyser, er det feil ved en av kollisjonsputene, og det kan hende den ikke løses ut ved en krasj. Ta bilen på verksted og få det sjekket.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Hvis denne fortsetter å lyse etter at du har startet motoren, betyr det at det kan være feil på ABS-bremsene, og de vil kanskje ikke aktiveres når du bremser opp hardt eller på glatt underlag. Ta bilen til verksted.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Hvis denne lyser bør du kjøre inn til siden umiddelbart. Indikerer alvorlig feil på bremsene. Det kan skyldes mangel på bremsevæske, eller så har en eller begge bremser koblet ut. Bilen må på verksted.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Denne lampen lyser hvis bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Det er bare å bestille time på verksted for å få dem byttet ut.

Slik finner redningsbilen feilen

Hva betyr varsellampene i bilen?


Denne lyser når ladingen synker under 13 volt. Batteriet lader ikke skikkelig, og må enten repareres, eller byttes ut. Ta kontakt med verkstedet.

Merk! Er du litt handy kan det være du kan fikse flere av problemene her selv, men NAF anbefaler at du sender bilen på verksted.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Kjølevæsken kjøler ikke motoren som den skal. Sving inn på nærmeste bensinstasjon og sjekk om du må fylle opp med kjølevæske. Det kan også være andre feil som verkstedet må se på. Fortsetter du å kjøre når denne lampen lyser, kan motoren bli for varm, og det kan gi store skader.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Sjekk oljenivået straks. Lampen signaliserer at det er for lite motorolje, eller at bilen har mistet oljetrykket. Å kjøre motoren uten at den er skikkelig oljesmurt betyr døden for den.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Denne lampen lyser når det er feil i bilens innsprøytings- eller motorstyringssystem. Bilen går automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning. Kjør straks til verkstedet.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Har du dieselbil kan denne dukke opp når partikkelfilteret begynner å tettes. Skyldes gjerne at bilen har blitt kjørt kun over kortere avstander og i lav hastighet. Ta en langtur på motorveien eller landeveien, og få brent filteret rent.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Servicelampen lyser når det er på tide å levere bilen til service. Finnes bare på mer moderne biler. Med eldre biler må du selv huske på at det er på tide med service.

Hva betyr varsellampene i bilen?


Denne indikerer feil på dekktrykket. Finnes bare på moderne biler. Lyser lampen bør du rulle inn på nærmeste bensinstasjon og sjekke trykket. Den lyser også når du har punktert, men det merker du vel etterhvert uten lampens hjelp.

Hjelp på stasjonen? Sjekk om vi fikk hjelp med lufttrykket hos bensinstasjonene

Her er hele NAFs oversikt over hva varsellampene betyr her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer