Foto: Jorge Martí Vidal
Foto: Jorge Martí VidalVis mer

Husker du Saab Sonett?

Drømme-Saaber har florert i flere år i hodene på frustrerte entusiaster. Fremtiden ser nå lysere ut for disse...

I dette tilfellet har vi å gjøre med en spansk designers visjon om hvordan en fremtidig og verdig etterfølger etter Saab Sonett kunne se ut. Jorge Martí Vidal er ikke helt nybegynner på området, og gir forskjellige bilprodusenter tips om formgivning de kunne vurdere for kommende modeller.

Saab-konsepter

Vi synes dette konseptet er ganske besnærende, selv om fronten kanskje kunne vært mer inspirert av Saabs eget fantastiske konsept, Aero X, som vi beskuet i Genèvei 2006. Når det kommer til proporsjoner, ligger dette nærmere et annet av Saabs egne konsepter, 9-X Air, fra 2008. Denne designstudien av Vidal heter Bóreas (nordavindens gud, som brakte vinteren i gresk mytologi).

En Saab-tradisjon

Når det gjelder den opprinnelige bilen, Saab Sonett, var det en liten, lett sportsbil som ble lansert som prototype på 50-tallet (roadsteren Sonett I), og som var på markedet som produksjonsbil fra 1966 til 1974. Under den tiden utviklet den seg fra Sonett II til Sonett V4, før den fikk en mer moderne design i 1970 og ble Sonett III.


Saab Sonett III (1970) Foto: Wikimedia Commons
Saab Sonett III (1970) Foto: Wikimedia Commons Vis mer


Drømmerekken

For bare tre år siden holdt GM-insidere på med en kampanje for igjen å gjøre Saab til et troverdig premium-merke - som en del av GM-konsernet. Forumet GMInsideNews presenterte noen designstudier, hvorav en besnærende 9-9X med 480 hesters motor og syvtrinns dobbeltkløtsjkasse. Studiene kan du se her.

I hvor stor grad Saab, som nå er en del av Spyker-gruppen, vil utforske disse og andre spennende designretninger, håper vi å få vite mer om under Paris-messen som åpner om en snau måned.

Jorge Martís blogg finner du her.

Saab Aero X (2006) Foto: Knut Moberg
Saab Aero X (2006) Foto: Knut Moberg Vis mer


Saab 9-X Air Concept Foto: Saab
Saab 9-X Air Concept Foto: Saab Vis mer