Punkterer du, lønner det seg å ha riktige hjulbolter til reservehjulet. Foto: ALL OVER PRESS
Punkterer du, lønner det seg å ha riktige hjulbolter til reservehjulet. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Husk riktige hjulbolter til reservehjulet

Hvis ikke risikerer du å ikke få byttet hjul ved punktering.

Ferietider er også tiden for motorhavari, og i fjorårets feriemåneder ga NAF assistanse til hele 45.280 bilister.

Skal du kjøre langt i ferien og vil unngå trøbbel, er det et par ting du kan passe på før du legger avgårde. Som å ta med riktig hjulboltsett til reservehjulet.

>> Derfor trenger vi veihjelp

Husk riktige hjulbolter

Motorfeil er den vanligste årsaken til at nordmenn trengte veihjelp i fjor sommer, med batteriproblemer på andreplass tett fulgt av punkteringer, ifølge en pressemelding fra NAF. Skulle du punktere, gjelder det å ha forberedt seg før avreise:

I tillegg til å ikke la seg friste av ekstra bagasjeplass og la reservehjulet bli med på turen, bør man huske følgende for å unngå behov for hjelp:

Riktig hjulboltsett til reservehjulet.

Reservehjulet vil i svært mange tilfeller ha stålfelg, som trenger andre hjulbolter enn aluminiumsfelgene som sitter på sommerhjulene.

I samme slengen bør du passe på at du har fått med jekk og verktøy, og sjekke at lufttrykket er riktig. Har du fullastet bil, skal dekkene ha høyere lufttrykk.

– Tommelfingerregelen er ti prosent mer enn ved vanlig hverdagskjøring, sier Jan Ivar Engebretsen.

>> Derfor må trykket være riktig

Unngå motortrøbbel

Skal du unngå at bilen får motortrøbbel på langturen, lønner det seg dessuten å både bytte motorolje og sjekke registerreimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig registerrembrudd som medfører havari i de fleste motorer.

En full feriebil bør dessuten pakkes riktig for å unngå farlige situasjoner. Her er NAFs pakkeråd:

  • Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tygdepunkt med bedre kjøreegenskaper, og bagasjen kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp. Eks: 18 kg ved 50 km/t kommer med et trykk på 540 kg.
  • Ved bruk av takboks er det viktig å undersøke maksimalvekten. Avhengig av hvilken type bil så varierer det fra 40 - 90 kg, dette er inkl. takstativ, boks og innhold. Sjekk i instruksjonsboka, vognkortet eller kontakt merkeforhandler.
  • Inne i bilen skal det kun være myke ting, selv et lite fotoapparat på hattehylla er et dødbringende våpen ved en bråstopp. Alle gjenstander som er harde skal være fastmontert.
  • Artikkelen ble første gang publisert i juni 2013.
    .