Husk etterstramming

Skal gjøres uansett om du eller profesjonelle har skiftet hjulene på bilen din.

Glemmer du å etterstramme hjulboltene etter et dekkskifte, risikerer du at det løsner under kjøring. Foto: Colourbox.com
Glemmer du å etterstramme hjulboltene etter et dekkskifte, risikerer du at det løsner under kjøring. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger i året bytter vi hjul på bilen, men gjør du ikke jobben ordentlig risikerer du at hjulet ramler av under kjøring.

Vil du unngå trøbbel med hjul som løsner, bør du huske én viktig ting etter hjulskiftet.

>> Kjøpe nye vinterdekk? Se vår store pristest

Husk etterstramming

Vinterværet er så smått på vei, og mens sjåfører i Nord-Norge har kunnet bruke piggdekk siden 15. oktober, er det piggdekkforbud i resten av landet til og med 31. oktober.

Husk at du likevel kan skifte til piggdekk i Sør-Norge før denne datoen dersom føret krever det.

Piggfrie dekk kan du skifte til når som helst, her er det ingen bruksbegrensninger. Her kan du se hvordan du skifter dekk trinn for trinn, om du fortsatt ikke har gjort det.

Dessverre er det mange som ikke strammer hjulboltene skikkelig etter dekkskiftet. Løse hjulbolter kan i verste fall føre til at hjulet faller av, noe hele 71 personer som måtte berges av NAF i sommer, hadde opplevd.

Husk etterstramming etter kjøring

Glemmer du å etterstramme hjulboltene, ikke bare ved selve dekkskiftet, men også etter noe kjøring, risikerer du å ende opp som sjåføren Oslo-politiet twitret om nylig, som hadde mistet det ene bakhjulet på E6 og gikk i veikanten for å finne det igjen.

Eksperter anbefaler etterstramming når du har kjørt cirka 30-50 kilometer etter hjulskift. Dette gjelder uansett om du har gjort jobben selv, eller har fått hjelp av profesjonelle.

Etterstramming anbefales både fordi boltene i utgangspunktet kan være strammet for dårlig, og fordi man kan avdekke feil som kan medføre fare under kjøring, for eksempel sand og støv som ligger mellom felg og hjulspindel og gir dårligere feste for boltene.

Husk samtidig å ikke etterstramme for hardt. Det kan føre til at hjulboltene knekker, ikke minst når man kjører med tungt lastet bil. I juli og august måtte 31 personer berges av NAF på grunn av knekte hjulbolter.

>> Både pigger og piggfritt i ett og samme dekk