Husk dette før du legger ut på bilferien

Det er spesielt tre problemer som går igjen når bilbergerne må rykke ut.

ERGERLIG: Med enkle grep kan du lett unngå tre at de vanligste feilene som Naf må rykke ut for om sommeren. Foto: Rune M. Nesheim
ERGERLIG: Med enkle grep kan du lett unngå tre at de vanligste feilene som Naf må rykke ut for om sommeren. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Sommeren er høysesong for lange bilturer, og i år er bilferie mer aktuelt enn noen gang. En undersøkelse NAF har gjennomført viser at mer enn 7 av 10 har planlagt bilferie i år.

Men et nøye planlagt ferieopphold kan bli kraftig omrokkert dersom bilen plutselig stopper.

- Sommerstid er det motorstopp som topper vår bergings-statistikk. I tillegg er det mange som opplever startvansker og flate batterier, sier Nils Sødal senior kommunikasjonsrådgiver i Naf.

Det er ikke slik mange tror, at starttrøbbel på bilen på grunn av bilbatteriet er et vinterfenomen.

- Vi har nok å gjøre med å få liv i strømløse startbatterier om sommeren. Halvtomme batterier liker ikke sommervarmen spesielt godt, sier Sødal.

Lad batteriet

Det er kjedelig å oppleve starttrøbbel på grunn av flatt batteri.

Opplever du dette på ferieturen, får bilbergeren det i gang igjen, i de fleste tilfeller - men det er ikke nok bare å få start.

- En startboost lader ikke opp batteriet i bilen din igjen. Om det er mulig, vil en vedlikeholdslading føre til at du ikke opplever mer batteritrøbbel på resten av ferieturen, sier Nils Sødal.

Husk ekstranøkkel!

En bergingsårsak er mer særegen for sommerferiemånedene enn ellers i året. Det er de tilfellene der man enten har låst inne eller mistet bilnøkkelen.

Dette var inne på topp fem av bergingsårsaker i fjor sommer.

RESERVENØKKEL: Husk å ta med ekstranøkkel før du drar på langtur. Det kan redde bilferien. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RESERVENØKKEL: Husk å ta med ekstranøkkel før du drar på langtur. Det kan redde bilferien. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Folk er nok litt sløvere i sommervarmen, og da er det fort gjort å låse inn nøkkelen i bilen, mener Sødal.

Å gå tom for strøm er som trivelig å regne, sett i forhold til å miste nøkkelen. Det tar tid å få tak i en ny og da er det som regel kjappest å komme hjem og hente sin egen, selv om man er på den andre siden av landet.

Også feilfylling av drivstoff øker om sommeren, har Viking Redning tidligere uttalt til Dinside. Det kan du lese mer om her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!