TUNGTRÅDD: Lite luft i dekkene gjør syklingen tung. Foto: Colourbox.com
TUNGTRÅDD: Lite luft i dekkene gjør syklingen tung. Foto: Colourbox.comVis mer

Husk å fylle dekkene med luft

Lite luft i dekkene gjør syklingen mye tyngre.

Er du en av dem som med sporty innstilling har dratt fram sykkelen for våren? Og så kjennes det noe helt #%&¤&/% tungt ut?

Joda, det kan være formen din ikke er topp, men det er som regel en helt annen grunn til at det går tregt å tråkke.

Flate dekk har skylda

Det har ofte den enkle årsak at du ikke har nok luft i dekkene. Da blir sykkelen ekstra seig. Du må tråkke som en villmann for å komme deg opp bakkene, og nedover går det også altfor sakte.

Mens sykkelen har stått i garasjen siden i høst, har luften sivet ut av dekkene. Fyll på, og du vil få en helt annen sykkelopplevelse.

Hver dag passerer denne syklende journalisten andre syklister som sliter i vei på dekk som ser nesten flate ut. Det er nesten så det frister å stoppe og si fra hva som er i veien, men siden jeg har så fin fart på mine egne velfylte dekk blir det ikke til det.

Du trenger ikke engang rote fram sykkelpumpen - bare sving innom bensinstasjonen neste gang du er ute og sykler, og fyll på luft der. På null komma svisj er dekkene steinharde, og du vil få en helt annen sykkelopplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårsjekk av sykkelen

TA EN SJEKK: I tillegg til dekkene bør du sjekke om kjedet trenger olje, og at bremsene ikke er slitt ned. Foto: AltoPress / Maxppp
TA EN SJEKK: I tillegg til dekkene bør du sjekke om kjedet trenger olje, og at bremsene ikke er slitt ned. Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer


Når du drar fram sykkelen bør du dessuten gi den en generell overhaling. Bruk en gammel oppvaskbørste, og vask den med varmt vann og Zalo. Ha sykkelolje på kjedet, og gi også bremsevaierne noen dråper.

Ikke rør selve bremseklossene med olje, men sjekk at de fortsatt har mønster. Hvis det er slitt bort, må du bytte til nye.

Angående dekk, så bør du sjekke tilstanden på disse også. Hvis de virker tørre og fulle av sprekker kan det være en idé å skifte dem ut.

Sjekk at lysene fungerer som de skal. Det er nemlig påbudt å ha lys på sykkelen, og det skal være lys som synes 300 meter unna. Du kan fint bruke blinkene lys, så lenge lyset blinker minst 120 ganger i minuttet.

Vær obs på at du som syklist skal følge trafikkreglene. Se hvilke feil flest syklister gjør i trafikken i denne artikkelen.