PEDAGOGISK? Donna Diesel skal være en tidligere trailersjåfør med mange års erfaring på vegen. I Vegvesenets "Truckers Guide" gir hun råd for kjøring på norske vinterveger.  Foto: Faksimile: vegvesen.no
PEDAGOGISK? Donna Diesel skal være en tidligere trailersjåfør med mange års erfaring på vegen. I Vegvesenets "Truckers Guide" gir hun råd for kjøring på norske vinterveger. Foto: Faksimile: vegvesen.noVis mer

Hun skal lære opp trailersjåførene

Donna Diesel gir råd om kjøring på norske vinterveger.

Det gjentar seg vinter etter vinter. Utenlandske trailersjåfører spinner avgårde på norske vinterveger, og flere trailere ender i grøfta eller på tvers av kjøreretningen.

Ved siden av å drive kontroll av vogntog som ferdes i Norge, forsøker Statens Vegvesen å informere om utenlandske sjåfører om norske kjøreforhold. For eksempel gjennom informasjonskampanjen Donna Diesel.

Men er det realistisk å tro at en tegneseriedame kan løse de omfattende problemene på vinterveiene?


Overpedagogisk?

Bakgrunnen for kampanjen er økt trafikk av utenlandske vogntog de siste årene. Slett ikke alle kjenner til det norske regelverket for å drive transport i Norge. Og i mange tilfeller er trailerne i dårlig teknisk stand, og sjåførene lite forberedt på kjøring på norske vinterveger.

Den såkalte "Truckers Guide" kan lastes ned på Vegvesenets hjemmesider, og fins på ti språk. Hans P. Hoseth ved seksjon for trafikantadferd sier til DinSide at de mener dette er en god måte å formidle relevant informasjon om kjøring på norske vinterveger.

– Guiden er “pusset opp” og utvidet fra tidligere seks til ti språk. På denne måten mener vi at vi treffer en større målgruppe, sier Hoseth.

– Er det realistisk å tro at utenlandske trailersjåfører går inn på vegvesen.no og laster ned denne guiden?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at det er utfordringer knyttet til nettdistribusjon. Derfor vil guiden på sikt bli trykket opp og distribuert til grensestasjoner, kontrollposter og Statens vegvesen sine trafikkstasjoner som tidligere, sier Hoseth til DinSide.

Informasjonen i vegvesenets guide er relevant, og det er ingen tvil om at intensjonen som ligger bak er god. Men presentasjonen minner en god del om materiell rettet mot barn, der sjåfører blir belært av en fiktiv, kvinnelig tegneseriesjåfør som hevder å ha kjørt trailer i mange år. Treffer det målgruppen?

Donna Diesel skal blant annet lære bort hvordan man legger på kjetting. Foto: Faksimile: vegvesen.no
Donna Diesel skal blant annet lære bort hvordan man legger på kjetting. Foto: Faksimile: vegvesen.no Vis mer

Les også: Sjekk om DU er forberedt på vinterkjøringen


Ser etter nye infokanaler

Det er både Statens Vegvesen og Politiet som utfører kontroller av norske og utenlandske vogntog. Og også i forbindelse med sin kontrollvirksomhet, blir det informert om de norske kjøreforholdene.

– Vi ser og på nye informasjonskanaler for å nå ovennevnte målgruppe av utenlandske transportører og sjåfører, sier Sonja Lindquist ved seksjon for tilsyn og kontroll i Vegdirektoratet.

Ifølge Lindquist driver Statens vegvesen en rekke målrettede kontroller, og har mellom 100-150 kontrollører til å gjennomføre disse.

– Slik avdekker vi flere kritiske brudd og mangler i forhold til gjeldende regelverk. Forøvrig har Tollvesenet fått delegert kontrollmyndighet når det gjelder dekk- og vinterutrustningskontroller, forteller Lindquist.

Les også: Har du riktig bensin på tanken?

Vil gi ansvaret til transportkjøper

I tiden fremover skal Vegvesenet dessuten styrke vinterdrift- og kontrollinnsatsen på kritiske vegstrekninger, og bedre beredskapen.

For å få bukt med problemet knyttet til uforsiktig vinterkjøring, foreslår også Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa å utarbeide et lovverk, der den som bestiller transport av gods vil holdes ansvarlig dersom vogntoget skulle skli av veien.

– Det vil bli vår oppgave å vurdere en slik lovhjemmel, sier Lundquist.

Les også: Det kan bli dyrt å droppe isskrapen