Høyere og røffere: Saab 9-3X

Saab avduker en ny variant av 9-3 Sportcombi; 9-3X. Bilen følger samme oppskrift som Audis Allroad og Volvos XC70.

9-3X er en forhøyet og lett modifisert 9-3 Sportcombi, tilpasset litt røffere kjøreforhold. Bakkeklaringen er høyere og beskyttelsesplater under og nederst på sidene av bilen, sørger for at du ikke trenger å være like redd for riper og skraper ved kjøring på dårlige veier og under lettere offroad-kjøring.

Tre motoralternativer kommer, men bare to av dem har firehjulsdrift. Begge er 2,0-liters turbomotorer med 210 hestekrefter og 300 newtonmeter. Forskjellen er at én går på bensin, mens den andre også takler bioetanol, også kalt E85.

Diesel uten firehjulsdrift

Dieselversjonen på 1,9 liter har 180 hester og 400 newtonmeter, men trekker altså bare på forhjulene. Denne skal i følge Saab slippe ut ”mindre enn 145 gram CO2”.

Avansert firehjulsdrift

Høyere og røffere: Saab 9-3X


Firehjulsdriftsystemet som de to andre får, stammer fra Haldex. Dette dreier seg om fjerde generasjon av det svenske systemet og den elektroniske differensialbremsen eLSD er standard. Sistnevnte fordeler kreftene mellom bakhjulene.

Hevet

De firehjulsdrevne variantene av 9-3X er hevet med 35 millimeter sammenlignet med en standard Sportcombi. Dieselversjonen er hevet med 20 millimeter. Dette kan virke som jåleri, men vår erfaring er at mange moderne biler har blitt så lave at det i visse tilfeller går ut over funksjonaliteten. Litt ekstra avstand til bakken er kjekt i mange situasjoner, noe mange sikkert har merket på Østlandet den siste tiden med tanke på all snøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til våren

9-3X skal vises på Genève-utstillingen i mars og kommer til Norge litt senere på vårparten. Den skal få det tøft ettersom Audi nettopp har vist sin A4 Allroad som blir en direkte konkurrent til denne. Og den får dieselmotor kombinert med trekk på alle fire.

Prisene på 9-3X er ikke klare, men den forhjulsdrevne dieselversjonen vil trolig havne under 500.000 kroner. Skal du ha firehjulsdrift, bikker du nok et lite stykke over halvmillionen.