Hovedstadens gater fulle av stein og støv

Møkkete, støvete og steinete gater resulterer i elendig luftkvalitet, et utrivelig fellesrom og tusenvis av lakk- og glasskader. DinSide Bil har sett på tilstanden i Oslo-gatene. Resultatene er nedslående.

STEINSPRUT: Slik ser det ut i Industrigata på Majorstua. Her er det åpenbart ikke feiet på månedsvis. Faren for steinsprut er overhengende.
STEINSPRUT: Slik ser det ut i Industrigata på Majorstua. Her er det åpenbart ikke feiet på månedsvis. Faren for steinsprut er overhengende. Vis mer

Luftkvaliteten i Oslo på vinterstid er svært dårlig. I følge Helsevernetaten i Oslo er hovedstaden faktisk blant Europas verstinger når det gjelder svevestøv. I vinter har mengden svevestøv ligget over den helsefarlige grensen hele 25 ganger. Dette forsurer blant annet tilværelsen for astmatikerne, som utgjør hele ni prosent av befolkningen. I tillegg forverres situasjonen for mennesker som lider av bihulebetennelse, bronkitt, hoste og andre luftveissykdommer. Også mennesker med hjerte- og karsykdommer påvirkes negativt av svevestøv. I verste fall kan eksponering for svevestøv føre til dødsfall. Forskning viser at hele 420 Oslo-folk dør tidligere enn de ellers ville ha gjort grunnet dårlig luftkvalitet.

10.000 liter

Svevestøv er heller ikke ufarlig for friske mennesker. Et voksent menneske puster inn omlag 10.000 liter luft om dagen. Luftkvaliteten er derfor svært viktig for helsen. Hvis man utsettes for store mengder svevestøv øker sjansene for å bli rammet av ulike luftveissykdommer.

Problematisk beliggenhet

Det er mange ulike faktorer som bidrar til den store mengden av svevestøv i Oslo. Vedfyring står for over 40 prosent av bidragene, mens eksos og piggdekkbruk til sammen står for snaue 40 prosent. Oslo rammes spesielt hardt av svevestøv fordi byen delvis har en typisk gryteform. Støvet blåser dermed ikke like lett vekk som i flatere byer. I tillegg er de spesielle klimatiske forholdene om vinteren med på å holde svevestøvet i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avslørende bilder

PUKK: Stedvis er grusen i Oslo-gatene på størrelse med druer. Her er en snusboks brukt for for å illustrere størrelsen.
PUKK: Stedvis er grusen i Oslo-gatene på størrelse med druer. Her er en snusboks brukt for for å illustrere størrelsen. Vis mer

Dermed finnes det i utgangspunktet kun to løsninger på problemet. Enten må kildene til svevestøvet fjernes eller så må det eksisterende svevestøvet fjernes. Sistnevnte kan blant annet oppnås ved å vaske og feie gatene. Men dette gjøres vel allerede i Oslo?
Vel, DinSide har vært på foto-safari, og kan dessverre konstatere at gatene er langt fra renvaskede. (Bildene kan du se ved å klikke på lenkene i rammen ovenfor.) Støvet ligger stedvis i tykke lag. Og om du ikke har lagt merke til støvmengden før, så gjør du det i hvert fall når du ligger bak store og brede biler i stor fart. Støvmengdene som virvles opp taler for seg.

Enorme mengder singel

Situasjonen blir ikke bedre av at Oslo kommune i vinter har spadd ut ufattelige 25.000 tonn singel i byens gater. Steinsprut er for mange en dagligdags opplevelse og hvert år må flere tusen Oslo-bilister skifte sine frontruter. For eksempel skiftet Hurtigruta Bilglass alene langt over 6.000 frontruter i fjor.

Men hva mener de som er ansvarlige for å holde Oslos gater rene. Vi snakket med Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Merete Agerbak-Jensen. Intervjuet kan du lese her.