Deilig, men ikke nødvendigvis veldig sunt for hørselen. Foto: colourbox.com
Deilig, men ikke nødvendigvis veldig sunt for hørselen. Foto: colourbox.comVis mer

Hørselen blir skadet

Det er deilig, men du kan ta skade av kjøring i bil uten tak.

«- Å kjøre cabriolet med taket av er litt som å spise usunn mat.Alison Grimes, klinikksjef og assisterende professor»


Å kjøre uten tak er snart ikke et alternativ på hjemlige trakter i år, selv om det er nå du kan gjøre kupp på kabriolet. Men for deg som eier, bruker eller drømmer om kabriolet, er det greit å merke seg at om du kjører mye kan du faktisk skade hørselen.

En britisk studie ledet av Philip Michael, øre-nese-hals-kirurg ved Worcestershire Royal Hospital i Storbritannia, avdekker skadelige støynivå i kabrioleter som kjører uten tak.

Ved 112 km/t målte man i studien støynivåer på 89 desibel ved sjåførens øre. Det kan potensielt gi varige hørselsskader. Og nivåene hang ikke sammen med bilprisen. Både dyre og billigere biler ble målt til problematiske nivåer.

Høyere enn tillatt på arbeidsplassen

Ifølge Tidskrift for Den norske legeforening tillater norske forskrifter om vern mot støy på arbeidsplassen grenseverdier for daglig støyeksponering på maks 80 desibel. Store norske leksikon skriver at normal tale har et lydnivå på 30–70 desibel, mens lyden du blir utsatt for på en vanlig rockekonsert eller liveopptreden gjerne ligger godt over 100 desibel til sammenligning.

Les også: Trimming - nå kan du bli tatt

Ikke overdriv


- Å kjøre kabriolet med taket av er litt som å spise usunn mat, sier klinikksjef ved hørselsklinikken ved University of California Los Angeles Medical Center Alison Grimes til Web MD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det er uproblematisk å kjøre toppløst i kortere perioder, men at du ikke bør gjøre det i flere timer hver dag.

Test hørselen din: Kan du høre dette?

Her er tipsene som kan redusere støynivået, og eventuelle muligheter for skade.

  • Rull opp vinduene - i de fleste modeller som ble testet i denne forbindelsen, ga dette redusert støy. Studien viste at støyen ble redusert til 84 desibel i de fleste biler når man kjørte med vinduene oppe i 112 km/t.
  • Bruk vindskjermen - mange kabrioleter har dette utstyret, og det kan også medvirke til redusert støy.
  • Om du ikke har slikt utstyr, eller du syns støyen virker i høyeste laget, kan du satse på øreplugger. Men merk deg at du ikke må dempe hørselen så mye med slike at du mister viktig informasjon fra trafikken rundt deg.
  • Det er mer støy i tunneler og på motorveien, enn på landeveien.
  • Bilens dekk og veidekket kan også påvirke støybildet.

Det er forøvrig ikke bare kabrioletførere som er utsatt. Motorsyklister sliter med støy, og mange velger å bruke øreplugger for å beskytte seg.