Hondas enhjuling er ikke akkurat en bil

U3-X skal visst ha nytteverdi likevel.

Hondas ASIMO-robot var en periode minst like kjent for å falle ned trapper som den var for å være noe av mekanisk revolusjon, men nå begynner fruktene av arbeidet å spre seg rundt i flere avdelinger hos den japanske bilprodusenten.

U3-X er angivelig verdens første "kjøresystem som kan bevege seg 360 grader", og da antar vi Honda mener rundt sin egen akse.

Les også: Nå blir det forbudt

Fritt fram

Hensikten med dette mobile eksperimentet har vært å lage en enhet som kan bevege seg fritt i alle retninger, akkurat som et menneske som går. U3-X kan følgelig kjøre både framover og bakover, i tillegg til sidelengs og diagonalt.

Noen vil kanskje tenke på amerikanske Segway når de ser U3-X, men, sannsynligvis i tråd med Hondas utviklingskonsept "harmony with the people" ("harmoni med folket"), er den et hakk eller to mer fleksibelt. Framdriften skjer likevel i henhold til de samme prinsippene: Den som kjører U3-X lener simpelthen overkroppen i ulike retninger, noe som styrer alt fra retning, hastighet og hvor vidt enheten stopper eller ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Balansegang

Som du ser av bildene over og videoen under, står enjulingen fint på egenhånd - til tross for at det ser ut som en umulighet. Det gjøres blant annet ved hjelp av balansekontrollteknologi hentet fra nettopp ASIMO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enheten skal angivelig være brukervennlig, ikke minst i forhold til hvor enkelt det er å sette seg på den. Alle som har forsøkt seg på en vanlig enhjuling vet at det er enklere å balansere på enden av en nål enn det er å få kontroll over det lille, unnvikende pedalkrypet.

U3-X veier under 10 kilo, og er bare 65 centimeter høy. Den skal være i stand til å kjøre i rundt en time med fulladet batteri, og vises fram for offentligheten under Tokyo Motor Show 2009 fra og med 24. oktober.

Les også: Verdens råeste luksusbil vist fram