Foto: Honda
Foto: HondaVis mer

Honda viser hydrogendrevet superbil

Honda fortsetter sitt arbeid med hydrogen og brenselcelleteknologi. Nå viser de et superbilkonsept.

Vi kan like godt avsløre med en gang at FC Sport er en konseptbil i sin reneste form. Det vil si at den ikke er ment for produksjon. I stedet skal den fremvise ideer og teknologi som er aktuell for fremtidige modeller.

Kjent med hydrogen

Honda er imidlertid ikke ukjent med å bruke hydrogen som drivstoff. Brenselcellebilen FCX Clarity ruller allerede nå på amerikanske veier og er tilgjengelig for leasing for utvalgte firmaer.

Treseter

Men mens FCX Clarity er en stor kombi, er FC Sport bygget og konstruert som en rendyrket sportsbil. Faktisk minner layouten mye om den i legendariske McLaren F1. Det betyr en senterorientert førerposisjon og to bakseter skrått bak sjåføren, slik at setene danner et slags triangel.

Ukjente ytelser

 Foto: Honda
Foto: Honda Vis mer


Vel så spesielt er imidlertid det vi finner mellom disse to baksetene. Her har nemlig Honda plassert selve brenselcellen og batteripakken. Den kraftige el-motoren sitter like foran bakakselen og de to hydrogentankene. Hvor kraftig motoren er, avsløres dessverre ikke, og det vil nok ikke heller bli gjort i og med at denne bilen er såpass fjernt fra produksjon.

Satser videre

Det mest interessante er dermed at Honda velger å satse videre på et teknologispor som nok har blitt litt mindre opplagt de siste årene, etter en periode hvor hydrogen var på alle produsenters lepper. Argumentet mot hydrogen er gjerne at det kun er en energibærer, og ingen energikilde, hvilket jo er det man til syvende sist virkelig trenger. Dermed kan hydrogen fort bare bli en omvei mellom to strømkilder, mellom hydrogenproduksjonen i et fast anlegg og strømproduksjonen i brenselcellen i bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledende

 Foto: Honda
Foto: Honda Vis mer


Uansett er Honda sammen med Toyota den produsenten som nok har kommet lengst med denne teknologien. Men det finnes også biler som bruker hydrogen rett i en forbrenningsmotor. Blant disse er BMW og Mazda. Totalt ruller det per i dag 15 biler i Norge som benytter seg av hydrogen på en eller annen måte. Til neste år kommer det minst 30 til og da vil flere kunne nyte godt av gratis bompengepassering for slike biler. Gratis parkering på offentlige plasser er også aktuelt. Mer om dette kan du lese her.

Honda FC Sport vises på en bilutstilling i Los Angeles i disse dager.

Foto: Honda
Foto: Honda
Foto: Honda
Foto: Honda
Foto: Honda
Foto: Honda