Foto: Aftenposten
Foto: Aftenposten Vis mer

Honda med villedende reklamekampanje

I en reklamekampanje hevder Honda at underkjølt regn ikke er så farlig - bare man kjøper seg en CR-V.

Publisert
Sist oppdatert

Reklamekampanjen har blant annet vært publisert i Aftenposten og består av et stort bilde av folke-SUVen Honda CR-V, ledsaget av følgende tekst:

"Destinasjon: Bjørkebo Barnehage, 134 moh.
Dato/klokkeslett: 4. januar 07:18
Kjørelengde: 4 km
Veidekke: Asfalt
Kjøreforhold: Underkjølt regn
Antall barn i bilen: 2
Antatt ankomst: 07:27 min.
Utstyr: 4-hjulstrekk, antispinn, antiskrens, 6 airbags og isofix-fester til barnesete
Fremkomstmiddel: Honda CR-V"

Farlig fenomen

Fenomenet "underkjølt regn" er heldigvis relativt sjeldent og innebærer at iskalde (underkjølte) vanndråper umiddelbart fryser til is når de treffer bakken. Underkjølt regn skaper derfor et sammenhengende isdekke på kjørebanen, noe som i neste omgang gir svært lav friksjon og ekstremt farlige kjøreforhold. Selv biler med gode piggdekk risikerer å skli rundt som Bambi på isen og biler med piggfrie dekk vil vanligvis være fullstendig hjelpeløse. Underkjølt regn utgjør forøvrig også en trussel mot blant annet flytrafikk, seilbåter og kraftledninger.

Full fart

<strong>TVILSOM MARKEDSFØRING:</strong> I likhet med alle andre biler vil Honda CR-V få store problemer på underkjølt regn, som skaper ekstremt farlige kjøreforhold. I en Honda-annonse hevdes imidlertid det motsatte. (FAKSIMILE: Aftenposten)
TVILSOM MARKEDSFØRING: I likhet med alle andre biler vil Honda CR-V få store problemer på underkjølt regn, som skaper ekstremt farlige kjøreforhold. I en Honda-annonse hevdes imidlertid det motsatte. (FAKSIMILE: Aftenposten) Vis mer


I Hondas annonse hevdes det imidlertid at underkjølt regn ikke er noe problem for en CR-V. Tvert i mot. I annonsen fremstilles det som om CR-V-eiere bare kan lempe inn barna og kjøre av gårde på glattisen. Og fort kan man tydeligvis kjøre også. Hvis vi tar utgangspunkt i tallene og klokkeslettene som er oppgitt i annonsen, skal en CR-V faktisk klare å tilbakelegge fire kilometer på underkjølt regn i løpet av bare ni minutter. Det betyr at vi snakker om en gjennomsnittshastighet på nesten 27 kilometer i timen. Annonsen nevner ingenting om dekkutrustning.

Burde valgt en annen setting

Hva mener du?

Mener du at Hondas CR-V-annonse er villedende? (Avsluttet)
Ja(60%) 487
Nei(27%) 220
Tja(14%) 111
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Anbefaler Honda sine CR-V-kunder å kjøre bil når forholdene preges av underkjølt regn? Med barn i bilen?

- Et godt spørsmål, sier Anders Henni, daglig leder i Honda Motor Europe Norway.

- Vi innser at hvis annonsen tolkes i verste mening, så kan vi tolkes slik, noe som absolutt ikke er meningen.

- Hvorfor har dere da publisert denne annonsen?

- Reklamebyrået kom til oss med noe vi syntes var et godt konsept. Poenget var at kjøreturen skulle settes inn i en setting, men ved nærmere ettertanke var nok denne settingen et dårlig valg. Vi burde i stedet valgt snøføre eller noe i den duren, sier Henni.

- Må diskuteres

- Annonsen er åpenbart villedende. Og dere erkjenner at den ikke er spesielt heldig. Vil dere stanse denne annonsekampanjen?

- Ettersom dette kan oppfattes negativt, vil vi endre kampanjen der det er mulig, sier Henni.

Ikke første gang

Honda er imidlertid ikke den første bilimportøren som har strukket strikken langt i sammenheng med markedsføring av sine bilmodeller. DinSide har flere ganger tatt tak i tvilsomme påstander og metoder fra norske bilimportører:

 • Farlig ESP-bløff fra Subaru
 • Suzuki med villedende markedsføring
 • Toyotas kollisjonspute-bløff
 • Skoda med tvilsom markedsføring
 • Villedende markedsføring fra Renault
 • Ulovlig Audi-annonse
 • Les også:

 • DinSide Motors juveler
 • Kilder: Meteorologisk institutt, Wikipedia

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer