Honda Civic CNG snilleste bil 2012

En gassdrevet bil er i USA kåret til den mest miljøvennlige.

Honda Civic CNG er kåret til den mest miljøvennlige bilen i USA for 2012.  Foto: Knut Moberg
Honda Civic CNG er kåret til den mest miljøvennlige bilen i USA for 2012. Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først av alt, i Norge bedyres det at det ikke er noe som heter miljøbil fordi ingen biler er miljøvennlige. I Sverige er miljøbil et begrep, og ofte handler det like mye om å gjøre seg forstått. I USA kåres det hvert år en Green Car of the Year, så også i år – for 2012.

Stem på Årets Bil 2012

Diesel?

For en tid tilbake ble finalistene i kåringen for 2012 offentliggjort, og det var med en viss overraskelse vi leste listen over de fem gjenværende bilene i kåringen. Chevrolet Volt, som ble kåret til Årets Bil 2011, var ikke med. Heller ikke Nissan Leaf. Derimot var det med en bil fra nær sagt enhver annen drivstoffkategori, også en ren dieselbil. Det eneste som ikke var med var en ren bensinbil.

Dette var finalistene:

Foto: Mitsubishi
HALVHJERTET FORSØK: Ford Focus Electric er selskapets foreløpig beste forsøk på å tilnærme seg en noenlunde miljøvennlig bilpark. Foto: FORD
Honda Civic CNG er kåret til den mest miljøvennlige bilen i USA for 2012. Foto: Knut Moberg


Passat?

Den mest overraskende gjenværende bilen i kåringen var den dieseldrevne VW Passat. At en ren forbrenningsmotor skulle være med i kåringen om å være den mest miljøvennlige bilen i 2012 fant vi en smule merkelig. Heldigvis er juryen av samme oppfatning, og bilen falt fra rett før målstreken. Bilen som trakk det lengste strået i sluttoppgjøret var Honda Civic Natural Gas, og vinneren ble hedret under den pågående bilmessen i Los Angeles.

Leaf gjør rent bord

Forbrenningsmotor

Vinneren ble hedret med mer eller mindre gode argumenter, hvorav ett av dem var at drivstoffet (gassen) ble produsert innenlands. Har de tatt med dieselen som går med til å frakte gassen rundt, mon tro? At prisen på gass også er rundt 30 % lavere enn ordinært drivstoff var også et av argumentene. Et tredje argument var at gass er det reneste drivstoffet som driver er en forbrenningsmotor. Det spørs om noen i det hele tatt har stilt motargumenter til disse begrunnelsene.

Volt ble Årets Bil

Politikk

For er det virkelig av betydning at drivstoffet produseres innenlands? Det vil i så fall bety at nordmenn bør kjøre på olje til evig tid. Og blir bilen mer miljøvennlig når prisen på drivstoffet er lavt? Jeg bare spør. Sist, men ikke minst, er det virkelig et av kriteriene at vinneren må ha en forbrenningsmotor når det finnes mer miljøvennlige alternativer? Det er lov å spørrre om denne kåringen er avgjort av politiske årsaker mer enn miljømessige.

Produsert i USA

Etter alle disse argumentene for å kåre Civic Natural Gas til vinneren får vi også noen argumenter rundt det praktiske, for bilen er mer rommelig enn konkurrentene, og den har vært produsert i flere generasjoner, får vi vite. Som et siste stikk i begrunnelsen for at Honda Civic Natural Gas er den mest miljøvennlige bilen får vi vite at den er ”American-built”. Javel, da så.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!