Hjelp, bilen vår ruster bort!

Ekteparet Morten Ludvigsen og Jorun Haugerud trodde de hadde fått drømmebilen da de kjøpte en tilnærmet ny VW Passat CC. Seks år og mange runder med utbedring av rust senere, vet de at det ikke stemmer.

Morten Ludvigsen og Jorun Haugerud er slettes ikke fornøyd med flere rustangrep på en godt vedlikeholdt bil under fem år.  Foto: Kasper Van Wallinga
Morten Ludvigsen og Jorun Haugerud er slettes ikke fornøyd med flere rustangrep på en godt vedlikeholdt bil under fem år. Foto: Kasper Van Wallinga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når bilen må utbedres for rust for fjerde gang i løpet av snaut seks år, da begynner vi å bli rimelig lei, sukker Morten Ludvigsen fra Larvik oppgitt.

42-åringen har bilpleie som hobby og er godt over gjennomsnittet opptatt av å ivareta bilene i familiens eie så bra som mulig. Derfor er han overrasket og svært skuffet over alle rustproblemene de hittil har opplevd på konas bil.

LES OGSÅ: Nye biler ruster som aldri før

Bilen han sikter til er en VW Passat CC, 2009-modell. De likte utseendet på den spesielle Passaten godt, og nølte ikke da anledningen bøy seg til å kjøpe det som var en tilnærmet ny bil fra en merkeforhandler på Sørlandet for snart seks år siden.

Med kun 4.300 km på tellerverket og litt ekstra utstyr betalte de nesten en halv million kroner for bilen.

- Det er en slående vakker bil som skiller seg ut i mengden, og vi ble utrolig glad i den. Plassen er overraskende god til tross for firedørs kupé-utforming, den er god å kjøre, og den er drivstoffgjerrig, sier Morten.

Her sjekker du bilen for rust

NYE ANGREP: Flere steder kommer rustn frem innenfra.  Foto: Kasper Van Wallinga
NYE ANGREP: Flere steder kommer rustn frem innenfra. Foto: Kasper Van Wallinga Vis mer


Anerkjente problemet

Noe av det første han ordnet kort tid etter innkjøp var å gi bilen en DITEC-behandling, som er en lakkforsegling, slik at lakken skulle bevares godt.

Men allerede i juli 2011, da bilen kun var to år gammel, oppdaget bileieren at det var begynt å komme rust på den ene bildøren.

Ekteparet tok da straks kontakt med sin lokale merkeforhandler i Larvik, Møller Bil Larvik, hvor de har foretatt alle regelmessige servicer siden innkjøp. Forhandleren tok straks affære, og utbedret rustskaden som hadde oppstått på fordøren. -De anerkjente problemet og sa at dette var uheldig, forteller paret. Dermed var problemet ute av verden - trodde de.

Men så, etter to år og to måneder, altså i september 2013, dukket rusten opp igjen. Denne gangen på to av de andre bildørene.

Rustskadene var da blitt mer omfattende. Likevel utbedret forhandleren skadene uten videre diskusjon. Noe senere dukket det også opp litt rust på den ene hjulbuen bak, noe den habile bilpleieren valgte å utbedre på egenhånd.

Lakken som reparerer seg selv

Møter motstand

Men når bilens alder passerte fem år og rusten blomstret fram for fjerde gang ville ikke lenger forhandleren utbedre skadene.

«Reklamasjonen er fremsatt etter fristens utløp og bilen er utenfor garanti og reklamasjonsfrister», heter det i en mail Ludvigsen mottok fra bilforhandleren.

Videre summerer de opp de siste skadene til å beløpe seg til 17.100 kroner. Som en «good will» tilbyr forhandleren seg likevel å dekke 75 prosent av denne kostnaden, slik at paret må betale 4.275 kroner. Dette med et forbehold i tilfelle det avdekkes mer rust ved demontering av dører. Da må det eventuelt komme i tillegg for ekteparet Ludvigsen og Haugerud.

-Jeg mener dette er å regne som en reklamasjon på rustutbedringen de har utført tidligere, da det faktisk er samme dør som nå ruster for andre gang, sier Morten oppgitt.

Vasker bilen for sjelden

Ingen sammenheng?

FLERE STEDER: Bilen har angrep flere steder på de samme dørene.   Foto: Kasper Van Wallinga
FLERE STEDER: Bilen har angrep flere steder på de samme dørene. Foto: Kasper Van Wallinga Vis mer


Men det benekter Møller Bil Larvik. De hevder den nye skaden ikke har sammenheng med tidligere skade, og nekter å gå med på kravet.
Heller ikke ekteparets forslag om å hellakkere bilen for å unngå at problemet gjentar seg, vil de gå med på.

-Vi hadde forventet at en bil til nesten en halv million kroner skulle vare lenger enn dette, sier Morten. Han sier at de ikke har råd til å kjøpe ny bil hvert femte år, og er skuffet over hvordan Møller Bil håndterer saken.

-Det er da ikke vanlig at tre av fire dører utsettes for rustangrep når bilen kun er seks år gammel, spør det frusterte ekteparet.

Hva nå?

- Vi har vurdert å ta kontakt med NAF for å få hjelp. Jeg synes ikke det er riktig at bilen skal ruste så kort tid etter at de har utbedret det. Særlig når vi har forsøkt å ivareta den så godt som mulig, forteller Morten. Han legger til at de ikke tør å kjøpe Volkswagen igjen.

- Det er trist, for det er fine biler. De er fornuftige for vanlige folk, men vi tør ikke å kjøpe det igjen etter våre erfaringer, sier den oppgitte Passat-eieren.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!