<strong>NORGESFERIE:</strong> Det var trafikkøkning i juli og det var nordmenn som sto for den. Vi søkte nordover, vestover og til fjells. Foto: Rune M. Nesheim
NORGESFERIE: Det var trafikkøkning i juli og det var nordmenn som sto for den. Vi søkte nordover, vestover og til fjells. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Økt trafikk i juli

Hit reiste vi på bilferie i sommer

Droppet Nordkapp og Geiranger, valgte kyst, fjell og Nordland.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn valgte som ventet bil på norgesferien, men la turen utenom noen av de mest kjente turistmålene. E6 i Nordland hadde en trafikkvekst på 50 prosent i juli.

Mange ville til Nordland

På forhånd hadde mange spådd at nordmenn kom til å dra på bilferie i eget land i sommer, og det slo til. I feriemåneden juli var det jevnt over mer trafikk enn samme måned i fjor. Tallene viser at mange flere enn vanlig dro nordover med bil.

<strong>TIL FJELLS:</strong> Bildene på Instagram løy ikke. Det var trafikkøkning til fjells også. Foto: Rune M. Nesheim
TIL FJELLS: Bildene på Instagram løy ikke. Det var trafikkøkning til fjells også. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

– På E6 ved Nordlandsporten i Grane kommune og Sørelva i Saltdal kommune var det trafikkvekst på rundt 50 prosent i juli. Også trafikken til Senja økte med 10 prosent. Lofoten, som hadde lite trafikk i juni, tok seg litt opp i juli, og trafikken lå omtrent på nivå med året før, sier divisjonsdirektør Per Morten Lund i Statens vegvesen.

Men nordmenn tok ikke turen helt til Nordkapp. Der var det 30 prosent nedgang i trafikk på Magerøya sammenlignet med juli i fjor.

Jevn vekst og flere omkomne

De fleste gjennomfartsårene og fjellovergangene i Sør-Norge hadde betydelig trafikkøkning i juli i år sammenlignet med juli 2019.

- E6 hadde en trafikkvekst gjennom Oppdal på 27 prosent, og 10 prosent vekst ved Lillehammer. Riksvei 3 ved Åmot økte med 12 prosent, og på riksvei 7 ved Geilo var økningen på 14 prosent.

<strong>FÆRRE I GEIRANGER:</strong> Det var færre som reiste til Geiranger i år. Foto: Lars Grønlund
FÆRRE I GEIRANGER: Det var færre som reiste til Geiranger i år. Foto: Lars Grønlund Vis mer

For riksvei 15 over Strynefjellet, E16 mellom Voss og Valdres og E134 over Haukeli var trafikkveksten på ca. 10 prosent, sier han. På sørlandet økte trafikken i juli med mellom 6 og 9 prosent både på E18 og E39, forteller Lund.

Det har dessverre vært en økning i antall omkomne i trafikken i sommer i forhold til i fjor. I juli omkom 9 mennesker i år mot rekordlave 6 samme periode i 2019.

Fjell og kyst

Hvis du synes det var mange bilder fra fjellturer i sosiale medier i juli, bygger trafikktallene opp under det. 20 prosent flere kjørte over Valdresflye i juli i år, mens trafikken til Sirdal i Rogaland økte med 22 prosent. Mellom Lesja og Åndalsnes økte trafikken med 11 prosent.

Kysten trakk også flere bilturister enn vanlig, påpeker Lund.

– E39 langs Vestlandet hadde trafikkøkning på ca. 20 prosent både ved Sveio i Rogaland og i Gulen i Sogn. Det samme hadde Atlanterhavsvegen på Nordmøre

Heller ikke i den store feriemåneden juli var det mange som la turen innom Geiranger, trafikken gikk ned med 6 prosent, mens trafikken over Trollstigen var på samme nivå som i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer