<strong>100 PRIORITERTE STREKNINGER:</strong> UP har flere lasere ute enn noen gang før i sommer, og alle som kontrolleres, sjekkes også for rus. Foto: Dag Gjærum/UP
100 PRIORITERTE STREKNINGER: UP har flere lasere ute enn noen gang før i sommer, og alle som kontrolleres, sjekkes også for rus. Foto: Dag Gjærum/UPVis mer

Her tar de synderne i sommer

UP varsler mange kontroller i sommer.

UP-sjef Runar Karlsen mener UP er bedre rustet til å ta trafikksynderne denne sommeren enn tidligere.

Årsakene er:

  • Høyere kapasitet på lasermålinger - nesten tredoblet sammenlignet med sist sommer.
  • Nytt trafikkteknisk utstyr - ANPR - som gjenkjenner motorvogner og kjennetegn som er stjålet, eller motorvogner som er begjært avskiltet.

100 prioriterte veistrekninger

Her står UP i sommer (sortert geografisk etter politidistrikt):

I de ti UP-distriktene er 100 strekninger prioritert i sommer, totalt utgjør disse strekningene 4.169 km vei. Flest km dekkes i området Romerike, Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland, totalt 888 km vei.

Sommer er høysesong for fart og rus

Sommeren er den mest ulykkesbelastede perioden på veiene i Norge. Det er høysesong for stor fart og kjøring i ruspåvirket tilstand. Fra sommeren 2006 til sommeren 2009 økte antall førerkortbeslag på grunn av høy fart med 52 prosent.

- Aldersgruppen 18-25 år utgjør så mye som 34 prosent av alle anmeldte hastighetsovertredelser, skriver UP i en pressemelding. Det er de sivile bilene fra UP som tar flest av de drøyeste fartssynderne.

Rundt 2.500 førere kan i sommer regne med å bli anmeldt for bilkjøring under påvirkning av rus. Alle førere som blir kontrollert av UP i sommer, vil bli rustestet. (Les også om forslaget som går ut på å la promilletatte kjøre med alkolås)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i år har 81 personer mistet livet i trafikken, mot 86 i samme periode i fjor, viser en foreløpig oversikt fra UP.

Les også: Tankevekkende video med den viktigste livredderen

Irritert på de som ikke følger med

I en oversikt myntet på påskebilistene kom det frem at det som irriterer DinSides lesere mest i trafikken er bilister som ikke greier å følge med. Nær 50 prosent av stemmene gikk til disse, fulgt av 23 prosent på bilister som gjør farlige forbikjøringer og 16 prosent på bilister som ikke greier å holde avstand. Bak følger køkjøring og tvangsdirigering av trafikken til alternative kjøreruter.

Tips for deg som skal på biltur i Norge i sommer:
Les også: Norges beste veikro kåret
Les også: Landets beste campingplass
Les også: 40 fredede norske veier
Les også: Se bildene av Norges vakreste bilturer