EU-kontroll

Her sjekker du når bilen må kontrolleres

Fra februar i år ble det innført nye regler for når bilen din må på kontroll, men det er enkelt å sjekke når fristen er for din bil.

NÅR ER FRISTEN FOR EU-KONTROLL? Du kan sjekke når fristen er for din bil på Vegvesenets nettsider. Foto: NTB Scanpix
NÅR ER FRISTEN FOR EU-KONTROLL? Du kan sjekke når fristen er for din bil på Vegvesenets nettsider. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fra 8. februar i år ble det innført nye regler for EU-kontroll av bilen din, som ifølge Statens vegvesen gir bileierne større fleksibilitet.

Samtidig kan det kanskje være vanskeligere å holde oversikt over når du egentlig må gjennomføre kontrollen - ettersom det ikke lenger holder å ta en kikk på det siste sifferet på registreringsnummeret ditt, som tidligere sa noe om når bilen måtte inn.

Det fins heldigvis en enkel måte å sjekke det på.

Sjekk neste frist for EU-kontroll

De nye reglene innebærer at kontroll-fristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente EU-kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt.

Dermed kan du ta EU-kontroll når du vil, så lenge bilen blir godkjent innen fristen.

Når denne fristen er for din bil, sjekker du enkelt på Vegvesenets nettsider, ved å plotte inn registreringsnummeret på bilen din.

Samtidig skal du også få beskjed når fristen for din bil nærmer seg:

- Vi sender brev til alle kjøretøyeiere 2-3 måneder før fristen for å minne om denne, forteller pressevakt Gro Bakkerud i Statens vegvesen til Dinside.

Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli konkurrerer i hvem som skifter hjul på bilen raskest. Video/klipp/regi: Thomas Rasmus Skaug / Endre Vellene Vis mer

OBS! Fristen er endelig

Har du fått godkjent EU-kontroll innen fristen kan du bruke kjøretøyet som normalt, det vil si om kjøretøyet ikke fikk mangler, eller fikk mangler med kode 1.

Har du derimot vært på EU-kontroll og fått mangler med kode 2 eller 3 er ikke kjøretøyet godkjent. Disse manglene må ifølge Statens vegvesens nettsider være rettet og godkjent innen den opprinnelige fristen, eller senest to måneder etter at EU-kontrollen ble utført (det som kommer først).

Når fristen har gått ut, får kjøretøyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet dersom du blir stoppet i kontroll.

Men slett ikke alle får bilen godkjent innen fristen:

- Antallet som har fått begjært kjøretøyet avskiltet etter at reglene ble endret i februar og frem til i dag er 213.866, forteller Bakkerud.

Hvor mange som faktisk har fått kjøretøyet avskiltet etter at de nye reglene kom, kan de ikke hente ut tall på, opplyser pressevakta til Dinside.