<strong>LADEANGST OVERTAR:</strong> Flere elbileiere er bekymret for å ikke finne lader når de er på langtur. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
LADEANGST OVERTAR: Flere elbileiere er bekymret for å ikke finne lader når de er på langtur. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer

Elbil-lading

Her lader vi elbilen

Ny undersøkelse viser hvor mange som lader elbilen sin hjemme, og hvor mange som heller lader på jobb.

Publisert
Sist oppdatert

Hele 96 prosent av elbileiere i enebolig lader hjemme minst én gang i uka, mens det samme gjelder 65 prosent av dem som bor i leilighet. Færre lader på jobb.

Det viser tall fra en spørreundersøkelse gjennomført i forbindelse med forskningsprosjektet ELAN (Electromobility Lab Norway), ledet av Transportøkonomisk institutt (TØI).

– De fleste klarer seg med hjemmelading, over 90 prosent lader hovedsakelig hjemme. Arbeidsplasslading vil i framtiden først og fremst være et poeng for dem som ikke kan lade hjemme, eventuelt har svært lang pendlingsavstand, samt dem som har de eldste bilene, sier forskningsleder Erik Figenbaum ved TØI til Dagsavisen.

I snitt lader elbileiere 4,4 ganger hjemme i uka og 1,1 ganger på jobben.

«Ladeangst»

Figenbaum mener det er viktig med praktisk tilrettelegging for hurtiglading, med tilgang til arealer å sette ladere på, for eksempel ved parkeringshus, kjøpesenter og kommunale anlegg.

Han sier at fenomenet «ladetilgangsangst» er i ferd med å overta for den gamle rekkeviddeangsten.

– Lang rekkevidde medfører at flere tar elbilen på langturer, også på de dagene med mest trafikk, og da blir ladekø og angst for dårlig ladetilgang en ny utfordring, påpeker Figenbaum.

18 prosent av elbileierne opplever ladekøer «ofte eller alltid» på lange reiser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer