<strong><b>VERDENS STØRSTE:</strong></b> Ingen over, ingen ved siden. Ved månedskiftet agust/september åpner det som blir verdens største ladestasjon for elbiler - foreløpig.   Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
VERDENS STØRSTE: Ingen over, ingen ved siden. Ved månedskiftet agust/september åpner det som blir verdens største ladestasjon for elbiler - foreløpig. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer

Her kommer verdens største hurtigladestasjon

Håper å kunne åpne laderne i slutten av august.

Publisert
Sist oppdatert

De som allerede kjører elbil forteller oss stadig at det ikke er noe som helst problem å få ladet, men iblant kan det være køer på ladestasjonen som trekker hurtiglading ut i timer.

Dette blir neppe et stort problem langs E6 nord for Oslo, når verdens største hurtigladestasjon åpner senere i august. Tesla ruller nemlig ut hele 20 superladere i nordgående retning på Nebbenes i Eidsvoll, melder Eidsvoll Ullensaker Blad.

- Planene har utviklet seg siden i fjor. Vi ønsket å være med på dette, blant annet fordi det gir oss en mulighet til å få økte besøkstall, forteller Morten Østnor, daglig leder for Nebbenes nordgående til eub.no.

- Vi håper anlegget blir satt i drift fra tredje eller fjerde uka i august.

<b>50.000 watt:</b> Hver pistol kan levere 50 kW, og påvirkes ikke av om det er flere biler tilstede.   Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
50.000 watt: Hver pistol kan levere 50 kW, og påvirkes ikke av om det er flere biler tilstede. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer


Verdens største til nå

Det er allerede 26 Tesla superladestasjoner i Norge, så stasjonen på Nebbenes blir den 27. i rekken. I tillegg vil den få fire hurtigladestasjoner som støtter ladesystemene CHAdeMO og Combo.

- Dette blir verdens største hurtigladestasjon for elbiler, forteller generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening til avisen.

<strong><b>POSITIVT:</strong></b> Christina Bu i Norsk Elbilforening jubler her for 50.000 elbiler i Norge. Hun jubler også for hver eneste ladestasjon som kommer!  Foto: NORGES ELBILFORENING
POSITIVT: Christina Bu i Norsk Elbilforening jubler her for 50.000 elbiler i Norge. Hun jubler også for hver eneste ladestasjon som kommer! Foto: NORGES ELBILFORENING Vis mer


- Jeg vet at det planlegges en som er like stor, men det er i USA. Det kommer også fire AC-uttak med 22 kW, noe som kan beskrives som semihurtig lading, opplyser Bu.

Uansett blir det det en aller største i Europa.

Foruten de 20 dedikerte Tesla-laderne, og de fire 22kW-laderne, settes det også opp seks 50 kW-
pistoler.

Ladere plasseres på viktige punkter

Norge er allerede en av verdens største elbilnasjoner, kun Kina, USA og Nederland har solgt flere elbiler de siste årene.

- Vi bygger ut superladenettverket vårt for å muliggjøre langdistansereiser, og ladestasjonene blir plassert på viktige punkter mellom storbyer og reisemål i Norge, forteller kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge.

Når det kommer til superladeren er den mye mer effektiv enn hjemmeladeren. Lader du bilen hjemme på 11 kW får du cirka 1/10 av hva du vil få på superladeren på samme tid. Da er det greit å vite at de fleste knapt har mulighet for å lade med mer enn 2,3 kW (på en 10 Ampére kurs) eller 3,6 kW (16 Ampére kurs).

Tesla kommenterer ikke videre planer, men Musk uttalte under lanseringen av Model 3 at Tesla på verdensbasis har som mål å doble antallet superladere, fra 3.600 til 7.200 innen utgangen av 2017.

- I tillegg skal vi øke antall destinasjonsladere, som er på hoteller, kjøpesentere også videre, fra 3.689 til 15.000 i samme periode, sa Musk da.

Du finner mer informasjon under hvert bilde i karusellen:


LES OGSÅ: Duellen mellom Mercedes B Electric Drive mot Volkswagen e-Golf
LES OGSÅ: Tesla P85D møter BMW X6 M på banen!
LES OGSÅ: Slik fungerer den automatiske ladestasjonen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer