Her kjører du sikrest

På denne veitypen kjører du aller sikrest.

Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com
Åpne landskap er best for bilistene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe svenske forskere ved VTI har funnet ut at landskapet rundt veien påvirker hvordan bilister fører bilen.

18 forsøkspersoner har kjørt i en av verdens mest avanserte bilsimulatorer. Her har de kjørt en veistrekning tre ganger her, gjennom forskjellige landskapstyper. Åpent landskap (åkerland), skoglandskap og blandet landskap.

Les også: Så fort mister du lappen fra nyttår

Tryggest i åpent landskap

Simulatoren har avslørt at omgivelsene påvirker både kjørestil og sikkerhetsmarginene som førerne opererer med. Aller tryggest kjører vi i åpne landskap. Selv om farten var litt høyere, opplevde sjåførene at de kjørte med større kontroll og ro, og simulatorkjøringen viste at de holdt større avstand til møtende trafikk.

- Det finnes undersøkelser som viser at det skjer færre bilulykker i åpent terreng, sier Hans Antonsson ved VTI til den svenske avisen di.se.

Les også: De sikreste bilene

Gjengroing

Flere røster hever seg også i Norge for å hindre gjengroing langs veiene. I Telemark har lastebilsjåfører gått ut og advart mot sikkerhetsproblemene som oppstår når vegetasjonen kommer for tett på veibanen, mens landbruksnæringen, fylkeskommunene og Vegvesenet også er på banen.

- Det kom forbud mot å sprøyte åkerkanter på begynnelsen av 90-tallet, og Vegvesenet stoppet å sprøyte veikanter. Nå begynner vi å se at det gror litt for godt rundt veiene, sa fylkesagronom Audun Grav i Trøndelag til NRK i sommer, og sier at både bønder og veimyndigheter har et ansvar.

Les også: Snarveien til alt du trenger å vite om bil

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!