Mitsubishi i-Miev skal være på plass i Norge i løpet av året Foto: Knut Moberg
Mitsubishi i-Miev skal være på plass i Norge i løpet av året Foto: Knut MobergVis mer

Her kan du lade elbilen

Nå kan du sjekke hvor de nærmeste ladestasjonene er rundt omkring i hele landet.

Nobil er et samarbeidsprosjekt mellom Transnova og Norstart - Norsk Elbilforening. Sammen har de laget en database med oversikt over alle ladestasjonene i hele landet lagt inn i et søkbart kart. Her kan du skrive inn stedsnavnet du er på eller skal til og lete deg frem til den ladestasjonen som egner seg best.

Mer enn 2.500 stasjoner

- Det er svært gledelig å se alle de ladestasjonene som popper opp over hele landet. Det vil være godt over 2.500 ladepunkt når 2010 er over, slik ladepunktkartet vårt viser, uttrykker en fornøyd prosjektleder Hans Håvard Kvisle fra Norstart - Norsk Elbilforening på Nobils egne sider.

Databasen finner du på nettstedet ladestasjoner.no

Ved å trykke på den enkelte ladestasjonen i kartet, får du opp mer informasjon om hvor mange plasser det er, ladefart, tilgang og eventuell tidsbegrensning og avgift. I tillegg ligger GPS-koordinatene der.

Navigasjon og mobil

Ladestasjonenes posisjon kan også lastes ned til din GPS-navigatør. Slik kan navigasjonssystemet hjelpe deg frem til ladepunktene når du trenger det som mest. En applikasjon til mobiltelefonen finnes også, både til iPhone og andre telefoner.

Veiledning til hvordan du laster ned alle disse verktøyene får du på ladestasjoner.no.

Trenger godt ladenett

Volvo har sagt at de skal ha en plug in-hybrid klar i 2012
Volvo har sagt at de skal ha en plug in-hybrid klar i 2012 Vis mer


Elbiler vil de neste par årene bli stadig vanligere i Norge. Allerede er det spesielt i de større byene en del som nyter godt av fordelene knyttet til elbiler. Men innen overskuelig fremtid vil det være slik at elbiler har en forholdsvis liten aksjonsradius og derfor være avhengig av et godt ladenett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge er allerede blant landene i verden med flest elbiler per innbygger. For at enda flere skal gå over til elbil, er det viktig at det er lett å få ladet bilen, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i forbindelse med åpningen av Nobil, gjengitt av Nobil selv.

Reservering i fremtiden?

Selv om databasen er helt nyåpnet, uttrykker man allerede hva man ønsker å forbedre i fremtiden. Blant annet vil man installere ”intelligente” ladestolper slik at man kan sjekke om plassene er ledige fra datamaskinen eller mobiltelefonen på forhånd og eventuelt reservere plassen om man ønsker det.