Her kan de ta lappen for bil som 14-åring!

Ikke alle trenger å vente til de blir 18 år gamle før de kan kjøre rundt.

<B>UNGBILLAPPEN: </B>Hvor gammel må man være for å ta førerkortet? Det kan skille 5 år på aldersgrensa hos forskjellige land rundt om i verden! Foto: SCANPIX
UNGBILLAPPEN: Hvor gammel må man være for å ta førerkortet? Det kan skille 5 år på aldersgrensa hos forskjellige land rundt om i verden! Foto: SCANPIXVis mer

I de fleste steder i USA må man være 16 år før man kan ta førerkortet, men i noen delstater er det faktisk lov å sette seg bak rattet allerede som 14-åring.

Svenske Aftonbladet har laget en liste over land som har verdens yngste bilførere.

I Sør-Dakota er det nok å være 14 år og tre måneder for å få fullverdig førerkort. På 14-årsdagen kan man søke om en såkalt prøvekjøringstillatelse. Da må de ha med en passasjer foran som er over 18 år og som har hatt førerkort i ett år.

Dessuten får de ikke lov til å kjøre om natta. Etter klokka 10 på kvelden og fram til 06 på morgenen må bilen stå...

Etter 180 dager er det fritt fram for å ta oppkjøring. Men det finnes likevel muligheter: Unge førere som tar noen kjøretimer, vil ha muligheten til å ta lappen tre måneder etter at de blåste ut de 14 lysene på kaka.

LES OGSÅ: Nye EU-regler kan gjøre at mange nordmenn kan miste lappenSkiller tre år i samme land

Reglene i USA avhenger veldig av hvilken stat man bor i. For mens man i Sør-Dakota kan kjøre som 14-åring, må andre tenåringer i New Jersey vente helt til de blir 17.

Foruten at det kan være forbudt for ungdommen å kjøre om natta, er det i de fleste statene knyttet visse begrensninger til førerkortet de første månedene.

I Nord-Dakota får en sjåfør under 16 år bare lov til å kjøre foreldrenes bil, mens i New Mexico, Nebraska og Missouri får ikke den unge sjåføren lov til å ha mer enn én passasjer under 19 år i bilen.

SMOKKER PÅ: Så ungt som denne jenta på halvannet år, finner vi nok ikke bak rattet ute i trafikken. Men du kan risikere å møte på en 14-åring med rykende ferskt førerkort.  Foto: SAMFOTO/SCANPIX
SMOKKER PÅ: Så ungt som denne jenta på halvannet år, finner vi nok ikke bak rattet ute i trafikken. Men du kan risikere å møte på en 14-åring med rykende ferskt førerkort. Foto: SAMFOTO/SCANPIX Vis mer


Det finnes noen andre regler, også:

Alle som bor i ørkenen - og som trenger å kjøre til skole, jobben eller til kirken(!) - kan få en spesiell kjøretillatelse så lenge bilen og kjørestrekningen vil bety den enkleste veien fram og tilbake.

LES OGSÅ: Kjører du lovlig med tilhenger?

Eldst i Gibraltar

USA er ikke alene om å tillate unge sjåfører. I El Salvador er det 15-årsgrense og i Nigeria, Guatemala, Colombia, Israel, Isle of Man, Australia, New Zealand og Guam kan man være 16 år.

Den høyeste aldersgrensen ser det ut til at vi finner i den britiske kolonien Gibraltar. Her må ungdommen vente til de er 19 år.

Kan starte som 16-åring i Norge

Her hjemme er som kjent aldersgrensen 18 år for å få førerkort. Men for klasse B (personbil) eller A2 (mellomtung motorsykkel) kan ungdom begynne å øvelseskjøre fra de er 16 år.

Men ifølge Statens Vegvesen er det en del egne regler som gjelder:

  • Må ha fullført trafikalt grunnkurs.

  • Må ha med enten gyldig bevis for fullført trafikalt grunnkurs og legitimasjon, eller førerkort i en annen klasse.

  • Personer som er over 25 år er fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Dette innebærer at disse kan øvelseskjøre uten å ha kurset.
  • Den som er med deg må være fylt 25 år og må ha hatt førerett for bil sammenhengende de siste 5 årene.
  • LES OGSÅ: Førerkortet som smartmobil-app