Her er UP i vinterferien

Vintertrafikken står tettest her - det gjør UP også.

<strong>FARLIGE VEISTREKNINGER:</strong> Trafikken kan bli kaotisk og krevende i ferien. Disse strekningene prioriteres av UP. Foto: DAG GJÆRUM/UP
FARLIGE VEISTREKNINGER: Trafikken kan bli kaotisk og krevende i ferien. Disse strekningene prioriteres av UP. Foto: DAG GJÆRUM/UPVis mer

Nå er det tid for vinterferie, og står du ikke allerede i kø til et eller annet fjell, skal du kanskje ut på veiene kommende uke (uke 8) eller i ukene 9 og 10.

- Distrikstlederne melder at de ikke bare vil være på de prioriterte strekningene, men også foreta stikkontroller over hele distriktet, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, i en melding fra Politiet.

Færre blir tatt, men det blir flere strekninger med automatisk kontroll

UP melder at de følger spesielt med på følgende strekninger.

Vestfold og Telemark
Her vil UP ha stor kontrollaktivitet. Følgende veier er utpekt: Riksvei 36 mellom Skien og Seljord, riksvei 37 tinnveien og strekningen Rjukan - Rauland. I tillegg kommer riksvei 38 fra Kragerø til Gautefall og hele E 134.

Buskerud
Riksvei 7 og riksvei 52 prioriteres. Strekninger gjennom Hallingdal og skisenteret på Hemsedal står i fokus på grunn av forventet hektiske trafikksituasjoner der i ferieuken.

Agder og Rogaland
Spesielt holdes fokus på riksvei 9 til Hovden og riksvei 41 og 42 fra Arendal mot Gautefall og Vrådal. UP varsler også at de vil være på riksvei 402 fra Kristiansand mot Gautefall og Vrådal.

I Rogaland er det mest fokus på kontroll langs riksvei 45 mot Sirdal. I uke 10 forventes det stor trafikk på E134 Åkrafjorden, fra Haugesundsområdet til Seljestad/Røldal i helgene. Langs E 39 vil fergestrekningen Mortavika - Arsvågen være en flaskehals til tider.

Østfold og Follo
Ikke det området i landet med mest vintersportsutfart, men det er mye gjennomgangstrafikk her, blant annet på grunn av handletrafikk til Sverige. Ingen spesielle varsel om ekstra kontroller.

Hordaland - gjelder uke 9
I vinterferien regner UP med stor trafikk på E 16 fra Bergen til Voss, samt til Kvamskogen (fylkesvei 6 fra Bergen til Kvamskogen og Eidfjord). Sannsynligheten for kø er stor mellom Trengereid og Arna (E 16) i tiden for hjemreise. Dessuten regner UP med stor trafikk på E 39 fra Bergen til Sogn og Fjordane, med flaskehals på fergestrekningen Opedal til Lavik.

Ble dette verdens dyreste fartsbot?

Hva må du passe på?

I ferien vil UP ha spesiell fokus på lasting og forsvarlig sikring av last, i tillegg til kontroll av fart, rus og kjøreadferd. Når du pakker bilen, bør du passe på at ikke tunge ting ligger løst i kupéen. Det har vært tilfeller der løse gjenstander ved kollisjon eller brå oppbremsing, har gjort større skade enn selve kollisjonen.

Beskyldt for feil lysbruk? Her er boten du IKKE skal vedta!

PAKKETIPS

  • Pakk de tyngste tingene nederst og langt frem i bagasjerommet.
  • Ikke plassér tunge ting på taket. Da flytter du bilens tyngdepunkt, og det kan endre bilens kjøreegenskaper radikalt.
  • Fest bagasjen med stropper, og bruk gjerne sikkerhetsnett i stasjonsvogn.
  • La ikke harde gjenstander ligge løst i bilen.
Flere tips: Last bilen riktig