Her er resultatene fra årets vinterdekktest

Nokian på tronen, i år igjen! Men hva er best? Pigg eller piggfritt?

<b>STIKKER AV MED SEIEREN:</b> Nokian stikker av med begge førsteplassene, tett etterfulgt av Continental og Goodyear. Foto: Nokian
STIKKER AV MED SEIEREN: Nokian stikker av med begge førsteplassene, tett etterfulgt av Continental og Goodyear. Foto: Nokian Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen er det kjente dekkprodusenter som troner på toppen. Nokian er på topp i begge klasser, tett etterfulgt av Continental på piggdekkfronten, og Goodyear når det gjelder piggfrie.

Testresultatene er basert på bremselengde, akselerasjon, kjøreegenskaper, kjørefølelse, stabilitet, støy og rullemotstand.

Det er piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 som er dekket som presterer best når veien er som vanskeligst, ifølge NAFs testpanel.

Dekket har en bremselengde på 40,3 meter ved 50 kilometer i timen, som er 24 meter bedre en dekket som kommer på sisteplass i testen.

Les også: Dekk går også ut på dato

Her er testresultatene for piggdekkene i testen:

  
1. Nokian Hakkapeliitta 8:8,8 poeng
2. Continental IceContact2:8,6 poeng
2. Hankook Winter I*Pike RS:8,6 poeng
3. Goodyear Ultragrip Ice Arctic:8,5 poeng
3. Pirelli Ice Zero:8,5 poeng
4. Dunlop Ice Touch:8,4 poeng
5. Gislaved Nord Frost 100:8,3 poeng
6. Michelin X-Ice North 3:7,9 poeng
7. Bridgestone Blizzak Spike-01:7,8 poeng
7. Sava Eskimo Stud:7,8 poeng
8. Nordman 5:7,7 poeng
9. Linglong Green Max Winter Grip:7,2 poeng


NAF skriver på sine sider at Nokian nok en gang viser seg fra sin beste side når underlaget blir som vanskeligst. Hakkapeliita 8 har 190 pigger, noe som gjør den usikker for fremtiden, da det er en del av et testprosjekt veimyndighetene evaluerer i løpet av de neste årene:

I utgangspunktet skal ikke piggdekk ha mer enn 90-120 pigger, men usikkerhet angående mengde støv disse dekkene produserer må testes.

Uansett blir den testens vinner, og kan trygt brukes lovlig de neste årene.

Les også: Vinterdekk på sommerføre er livsfarlig

Dropper du piggene, er det fortsatt Nokian du skal besøke for å finne testvinneren i hyllene. Nokian Hakkapeliiitta R2 stikker av med seieren, men det med kun 0,1 poeng mer enn Goodyear Ultra Grip Ice: 2.

Her er testresultatene for piggfrie dekk i testen:

  
1. Nokian Hakkapeliiitta R2:7,7 poeng
2. Goodyear Ultra Grip Ice: 27,6 poeng
2. Michelin X-Ice XI3:7,6 poeng
2. Pirelli Ice Zero R:7,6 poeng
3. Continental ContiVikingContact 6:7,5 poeng
4. Nordman RS:7,0 poeng
5. Bridgestone Blizzak WS80:6,9 poeng
6. Nankang Ice Activa Ice-1:6,7 poeng


Nokians filosofi er å være best på is, en tittel de fortsatt kan smykke seg med i vinter. Hakkapeliiitta beskrives av NAF som et dekk med godt grep og lav rullemotstand.

- Det er utrolig gøy å se at vi oppnår så gode resultater i vinterdekktesten til Motor, flere år på rad, sier Produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk Norge i en pressemelding.

- Vi jobber knallhardt for å sikre at våre dekk gir best mulig veigrep og sikkerhet under nordiske kjøreforhold. Denne testen er et godt bevis på hvor viktig det er å drive utviklingsarbeid i de miljøene hvor dekkene faktisk skal brukes, fortsetter Hauge.

Årlig test

PIGGER AV MED SEIEREN: Godt grep og en kort bremselengde gir Nokian topp plassering i begge klasser.  Foto: NOKIAN
PIGGER AV MED SEIEREN: Godt grep og en kort bremselengde gir Nokian topp plassering i begge klasser. Foto: NOKIAN Vis merMotors vinterdekktest er gjennomført i samarbeid med Aftonbladet og Sport i Sverige, Auto Motor, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland. Profesjonelle testere fra det finske selskapet Test World står bak den tekniske gjennomføringen av testen.

Kjører du ofte og lenge på veier som er dekket av is er piggdekk det beste valget. Ingen av de piggfrie kommer i nærheten av piggdekkene på islagt føre, skriver NAF på sine sider.

Det beste piggdekket stopper på 40,3 meter, mens de beste piggfrie stopper på omlag 55 mter.

Les også: Reserveplan eller reservehjul?