Her er GIGAFABRIKKEN til Tesla

Tesla-sjef Elon Musk tenker stort. Her er planene hans for den grønne gigantfabrikken.

Vi har tidligere omtalt Teslas planer om å bygge en kjempemessig batterifabrikk for å utstyre fremtidige Tesla-modeller. Fabrikken er et samarbeidsprosjekt med Panasonic og får en kapasitet på en halv million batteripakker i året. Fabrikken skal ifølge pressemeldingen bli verdens største og mest avanserte - og selvsagt grønne - batterifabrikk, og vil ha 6.500 ansatte.

Musks visjoner inspirerer mange, også i den tradisjonelle bilindustrien. Dette har BMW gitt et briljant eksempel på, som du kan lese om her.

Oppgraderer

Tesla er i vekst for tiden og lanseringen av Model X nærmer seg, samtidig som produksjonen øker. I annet kvartal i år ble det produsert nesten 9.000 eksemplarer av Model S. Bare i Norge solgte Tesla 3.433 biler i løpet av de første åtte månedene i 2014.

Nylig annonserte Elon Musk at det kommer oppgraderinger av batteripakkene, samtidig som han regner med prognosen om nedgang i batteriprisene på 30 prosent som et forsiktig overslag.

Nevada vant

Det har vært hard kamp mellom fire sørvest-amerikanske stater om å få tildelt fabrikken og nå er det kjent at det er Nevada som har stukket av med seieren. Elon Musk presiserer at det ikke var de som tilbød de beste subsidiene, men han trekker frem at Nevada er en stat som får ting gjort. Effektivitet har altså hatt høyeste prioritet her.

Nylig annonserte Tesla at iPhone vil kunne fungere som bilnøkkel for Tesla Model S i fremtiden.

Når det er sagt er ikke subsidiene til å kimse av. Hele 1,2 milliarder dollar i skattefordeler vil Tesla få nyte godt av for å starte opp sin innovative produksjon i Nevada.

FORNYBART: Tesla lover å sørge for at produksjonen på batterifabrikken blir så miljøskånsom som mulig. Den vil naturligvis bli drevet med fornybar energi. Foto: TESLA


Mål: 500.000 biler

Fabrikken skal kunne produsere lagringskapasitet tilsvarende 50 Gigawatt-timer (hvorav navnet «Gigafactory»), fra og med år 2020, og det skal altså være tilstrekkelig til å drive 500.000 Tesla-modeller. Det er det produksjonsmålet Tesla har satt seg og hvis de når det er det ingen tvil om at den nyvinnende bilprodusenten vil ha greid å plassere seg som en sterk utfordrer til de etablerte bilprodusentene.

Fornybart

Selvsagt har miljøvennlighet høy prioritet, og det er meningen at fabrikken skal få den nødvendige energi til produksjonen fra fornybare energikilder som sol (slik sett er Nevada et ideelt plassert sted) og vindkraft.

Tesla Model S gir mer enn lovet