Her er de tryggeste bilene

Her er de beste bilene når det kommer til sikkerhet.

De tryggeste bilene som er testet i 2012. Volvo V40, som er avbildet her, er den beste i sin klasse - og samtidig den bilen med det høyeste kombinertresultatet nopensinne. Foto: Euro NCAP/Kristin Sørdal
De tryggeste bilene som er testet i 2012. Volvo V40, som er avbildet her, er den beste i sin klasse - og samtidig den bilen med det høyeste kombinertresultatet nopensinne. Foto: Euro NCAP/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år tester Euro NCAP et 30-talls biler, med fokus på sikkerhet. Nå har de annonsert de aller beste og tryggeste bilene innenfor hver klasse, som er testet i løpet av 2012.

Dette er de tryggeste bilene

I løpet av fjoråret har Euro NCAP testet til sammen 36 bilmodeller, fordelt på åtte modellklasser. De aller fleste bilene er i klassen supermini og små familiebiler; det er til sammen 17 biler i disse klassene som er testet.

Her kan du se de modellene som troner på toppen av sikkerhetslistene i de ulike klassene, slik den uavhengige testinstitusjonen har rangert dem.

Husk at selv om den lille Renault Clio kommer best ut i sin klasse, så er det alltid en fordel å være i den største bilen dersom det skulle komme til et eventuelt sammenstøt.

Når det er sagt: Bilen er ikke nødvendigvis trygg selv om den er stor

Dette er de beste bilene:

  • Renault Clio – supermini
  • Volvo V40 – liten familiebil/kompaktklassen
  • BMW 3-serie – stor familiebil
  • Fiat 500L og Ford B-Max – liten MPV
  • Ford Kuga – liten SUV
  • Hyundai Santa Fe - stor SUV
  • Ford Transit – Varebil og kombi
Dette sikkerhetsutstyret har størst effekt

Pris for nytt utstyr

I tillegg til de vanlige sikkerhetsevalueringene og poengene som Euro NCAP gir innenfor ulike kategorier: Voksenbeskyttelse, barnebeskyttelse, fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetssystemer, har de også innført en ny ekstrautmerkelse: Euro NCAP Advanced Reward. Denne utmerkelsen gis til bilprodusenter som de mener tilbyr nyttig, nytt sikkerhetsutstyr på sine biler.

Av klassevinnerne i 2012, har fem biler fått denne ekstrautmerkelsen: Volvo V40, BMW 3-serie, Ford B-Max, Ford Kuga og Ford Transit.

Du kan se alle testresultatene av alle de testede modellene i 2012 hos Euro NCAP


Renault Clio Foto: Renault
Renault Clio Foto: Renault Vis mer


Renault Clio

Clio utpekes som best blant minibilene, som altså er de minste bilene på markedet. Den franske bilen får 88 prosent sikkerhetsoppnåelse på voksenbeskyttelse, 89 prosent på barnebeskyttelse, 66 prosent på fotgjengerbeskyttelse og 99 prosent på sikkerhetssystemer.

Dette gjør den til den sikreste bilen (av modellene som er testet i 2012), og gjør den til et mye bedre valg enn Aygo, 107 og C1 - som rett og slett faller gjennom.

 Foto: Euro NCAP
Foto: Euro NCAP Vis mer


Volvo V40

Da Volvo V40 krasjet seg til toppen av listene innen kompaktklassen, skjedde det med bravur. Det var ikke rent lite prestisje som stod på spill for Volvos nyeste modell, og det var ikke så rent lite sikkerhetsteknologi som var plassert i denne svensken. Totalkarakteren ble også fem av fem stjerner, og voksenbeskyttelsen ble vurdert til hele 98 prosent, som altså er det beste resultatet i dette segmentet noensinne.

Her kan du lese mer inngående om testresultatene av V40. Vi har også testet V40, (men da med fokus på en kjørbar modell - ikke en istykkerkrasjet en):

Les testen av V40 her

BMW 3-serie
BMW 3-serie Vis mer


BMW 3-serie

3-serien scorer godt på voksenbeskyttelse, med 95 prosent sikkerhetsoppnåelse. Den får 84 prosent sikkerhetsoppnåelse for barn, 78 prosent for fotgjengere og scorer 86 prosent på sikkerhetssystemer. Men hva gjelder nettopp sikkerhetssystemer, kan den ikke måle seg med klasse-konkurrenten Volvo V60 plug-in Hybrid, som scorer 100 prosent der - men det er likevel nok i BMWens tilfelle, til at den får utmerkelsen Adwanced Reward.

Det er kun to biler som er testet i denne klassen, altså de to ovenfor nevnte.

Fiat 500L
Fiat 500L Vis mer
Ford B-Max
Ford B-Max Vis merFiat 500L og Ford B-Max

Her er det tett i teten: Ford B-Max og Fiat 500L må dele utmerkelsen best i klassen, blant de små MPVene. Begge har selvsagt fem stjerner, men B-Max ligger et lite hestehode foran når det kommer til sikkerhetssystemer, og er den eneste av disse to med Advanced Reward-utmerkelsen.

B-Max scorer 92 prosent på voksenbeskyttelse, 84 prosent på barnebeskyttelse, 67 prosent på fotgjengerbeskyttelse og 71 prosent på sikkerhetssystemer.

Fiaten scorer 94 prosent på voksenbeskyttelse, 78 prosent på barnebeskyttelse, 65 prosent på fotgjengerbeskyttelse og 71 prosent på sikkerhetssystemer.

Les sammenlikningstesten mellom Ford B-Max og Opel Meriva

Ford Kuga
Ford Kuga Vis mer


Ford Kuga

Nykommerne Opel Mokka, samt de nye generasjonene av Hyundai Santa Fe, Subaru Forester, Mitsubishi Outlander og Ford Kuga ble alle berømmet for gode resultater innenfor klassen folke-SUVer:

Euro NCAP med SUV-stjernedryss

Ford Kuga utmerker seg altså som klassebest med fem stjerner: voksenbeskyttelsen er vurdert til 94 prosent, barnebeskyttelsen er på 86 prosent, fotgjengerbeskyttelsen på 70 prosent og sikkerhetssystemene står til 100 prosent - derav også utmerkelsen Euro NCAP Advanced Award.

Årets viktigste kollisjonstest: Golf og Mercedes A-klasse

Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe Vis mer


Hyundai Santa Fe

Santa Fe er en av SUVene som overbeviste i forrige års kollisjonstester, sammen med den mindre SUVen Ford Kuga.

Santa Fe får 96 prosent score på voksenbeskyttelse, 89 prosent på barnebeskyttelse, 71 prosent på fotgjengerbeskyttelse og 86 prosent på sikkerhetssystemer.

Vi har kun testet den utgående modellen av Santa Fe, mens det altså er den nye modellen som gjør det så godt i den ferske kollisjonstesten. Den utgående Santa Feen var på langt nær så trygg som den nye modellen, når det kommer til sikkerhet: Ifølge en svensk analyse av faktiske tobilsulykker, kommer 2000-05-modellene av Santa Fe ut i den dårligste enden av lista.

Vi vil påpeke at det kun er testet to modeller i denne klassen, i 2012. I tillegg til Hyundaien, er det en Range Rover som er testet, med noe dårligere resultater enn Santa Feen - men fremdeles med fem stjerner.

Ford Transit Custom
Ford Transit Custom Vis mer


Ford Transit Custom

Ford Transit Custom kommer best ut av totalt seks biler i denne klassen, for varebil/kombi. Det er den eneste modellen blant de testede i klassen, som får fem stjerner totalt. De øvrige i denne klassen oppnår kun to eller tre stjerner - som er langt unna fem!

Transit får 84 prosent score på voksenbeskyttelse, 90 prosent på barnebeskyttelse, 48 prosent på fotgjengerbeskyttelse og 71 prosent på sikkerhetssystemer. Den får også utmerkelsen Advanced Reward, som altså betyr at den gjør litt ekstra hva gjelder sikkerhetssystemer.

Dette er for øvrig det første året at Euro NCAP har sluppet sammenliknbare testresultater i denne klassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!