Her er de sikreste bilene

Amerikanerne har testet, og gir seg selv stryk.

Tre bilmerker skilte seg drastisk ut når den amerikanske nettgigangen Forbes laget en liste over de 15 sikreste bilene på det amerikanske markedet. Det var Honda, Subaru og luksusmerket Acura (som produseres av Honda men selges ikke her i Norge).

Til sammen var Honda den største vinneren, med fem av de 15 sikreste bilene i 2009. Den Honda-produserte Acura fikk til sammen tre biler på toppen av lista.

Altså kan japanerne nyte en overlegen seier i den amerikanske sikkerhetstesten på biler.

- Følger ikke markedet

- Nyhetene tidligere denne uken, om at Ford Motor og General Motors hadde historisk lave salgstall i januar kom ikke som en overraskelse på de fleste. For de som er opptatt av bilsikkerhet kom det nok ikke som en overraskelse i det hele tatt. Amerianske bilkjøpere er opptatt av sikkerhet og Detroit klarer i mindre og mindre grad å holde følge med de ledende på markedet, konkluderer den amerikanske nettgiganten med.

På lista over de sikreste bilene i 2009 er det åtte modeller som selges i Norge. Japanerne dominerer som nevnt lista, mens Mercedes og Saab dukker opp en gang hver. Bare Saab er eid av den amerikanske konsernet General Motors.

Slik er de testet

For å kunne sette opp en liste over de sikreste bilene i 2009 har amerikanerne brukt kollisjonstester og veltetester fra Insurance Institute of Highway Society (IIHS) og National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Hver av bilene på listen fikk høyest mulig score på IIHS sine tester, og minst fire av fem stjerner fra NHTSA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre er det gitt poeng til de bilene som viste best sikkerhet for hode, bryst, bein og hofter.

Her er oversikten