Nye fotobokser

Her er de nye fotoboksene

Hittil i år kommer det ikke veldig mange nye fotobokser. Men det kan komme flere.

NYE FOTOBOKSER: Det er varslet noen forandringer, men totalt blir det mindre enn ti nye fotobokser dette året. Saken er illustrert med en fotoboks i Oslofjordtunnelen mellom Frogn og Hurum.
Foto Knut Falch / SCANPIX
NYE FOTOBOKSER: Det er varslet noen forandringer, men totalt blir det mindre enn ti nye fotobokser dette året. Saken er illustrert med en fotoboks i Oslofjordtunnelen mellom Frogn og Hurum. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Vegdirektoratet er det i år ikke store forandringene blant de mange hundre fotoboksene - eller automatiske trafikkontroller (ATK), som det også kalles - rundt omkring i landet.

Se også hvor viktig fotoboksene er for å hindre råkjøring, ifølge tidligere analyser fra Vegvesenet.

Fem nye strekningsmålere

Noen forandringer er det likevel: Allerede har det åpnet fire strekningsmålinger på E6 mellom Trondheim og Stjørdal i Sør- og Nord-Trøndelag.

Samtidig arbeides det med en ny streknings-ATK på Riksvei 3 i Østerdalen i Hedmark, nærmere bestemt nord for Tynset.

Det arbeides også med å etablere en ny strekningsmåling i tunellene ut til Vigra, i Ålesund i Møre og Romsdal. Disse blir imidlertid neppe ferdige i løpet av kalenderåret 2017.

Streknings-fotoboksene på Riksvei 120, øst for Moss i Østfold vil dessuten forsvinne. På grunn av større endringer i det trafikale bildet (ny næringspark, gang- og sykkelvei mm.) blir disse omgjort til «vanlige» fotobokser, punkt-ATK.

Punkt-ATK

Foruten Østfold er det kun varslet nye «tradisjonelle» fotobokser på strekningen mellom Birkeland og Lillesand i Aust-Agder.

Fotoboksene på E6, Biri i Oppland og Kolomoen ved Stange i Hedmark, legges ned. Sistnevnte først når arbeidet med ny E6 til Hamar starter, trolig i 2018.

Helt nøyaktig plassering for alle boksene er foreløpig ikke klart.

Bjørn Brændshøi, som er ansvarlig for automatisk trafikkontroll i Vegdirektoratet, sier til Dinside at det vil komme flere nye fotobokser. Når og hvor er imidlertid ikke klart ennå.

– Det er for tidlig å vite. Vi kjenner ikke til mer enn disse forandringene i dag, men det blir sikkert andre anlegg som både blir anlagt og tatt bort i løpet av året, bekrefter han.

Fornøyd med fotoboksene

Ifølge Brændshøi er det sjelden store forandringer i fotoboks-logistikken.

– Nei. Dette er ganske normalt. Det er som regel få nye anlegg og få som bli tatt ned hvert år. Vi bor i et land md få ATK-anlegg, forklarer han.

Samtidig er Vegdirektoratet godt fornøyd med virkningen av fotoboksene. Brandshøi mener det er et av de definitivt beste verktøyene de har for å verne om trafikksikkerheten på veiene våre.

– Ja, i Statens vegvesen er vi veldig fornøyd med hvordan ATK fungerer i dag. Sammenhengen mellom fart og ulykker er grundig dokumentert og ettersom ATK fungerer ved at farten blir redusert, er det veldig effektivt.

LES OGSÅ:
Nå har Elon Musk fått en ny ellevill idé
Vi ble med Vegvesenet på jakt etter juks med EU-kontroll
Dette skjer om du skrur av tenningen på bilen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!