Her er de beste bilstolene

Europeiske forbrukerorganisasjoner har testet over 160 bilstoler. Her kan du se hvilke bilstoler du trygt kan kjøpe, og hvilke du heller bør ligge unna.

TEST AV BILSTOLER: Europeiske forbrukerorganisasjoner har testet rundt 160 bilstoler til sammen. Vi har samlet alle testresultatene siden 2003. Du kan trygt kjøpe bilstolen til venstre, Cybex Juno-Fix, som får gode testresultater, mens du bør ligge unna stolen til høyre, Kiddy Guardianfix Pro, som får svært dårlige testresultater. Foto: ADAC/Kristin Sørdal
TEST AV BILSTOLER: Europeiske forbrukerorganisasjoner har testet rundt 160 bilstoler til sammen. Vi har samlet alle testresultatene siden 2003. Du kan trygt kjøpe bilstolen til venstre, Cybex Juno-Fix, som får gode testresultater, mens du bør ligge unna stolen til høyre, Kiddy Guardianfix Pro, som får svært dårlige testresultater. Foto: ADAC/Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europeiske forbrukerorganisasjoner har nylig frigitt testresultatene av over 30 nye bilstoler. Vi har samlet testene av alle de beste og dårligste stolene som er testet siden 2003. Nedenfor kan du se listen med de som har kommet best ut av testene, og de som har kommet absolutt dårligst ut.

Om testene

Testene gjøres av Stiftung Warentest (det tyske Forbrukerrådet) og bilistorganisasjonen ADAC. Disse administrerer og utfører barnestoltester på vegne av den internasjonale forbrukerorganisasjonen International Consumer Research & Testing (ICRT). ICRT er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til 40 forbrukerorganisasjoner på verdensbasis, som det norske Forbrukerrådet inntil nylig har vært en del av. Nå har imidlertid Forbrukerrådet i Norge trukket seg ut av dette samarbeidet, men du kan fremdeles finne informasjon om testene og mer utfyllende testresultater hos andre europeiske forbruker- og bilorganisasjoner: Forenede Danske Motorejere (FDM), Tænk og ADAC.

Til sammen er rundt 160 babyseter (0-13 kg), barneseter (9-18 kg) og beltestoler (15-36 kg) testet og vurdert siden 2003.

ADAC tester barneseter. Foto: Martin Hangen
ADAC tester barneseter. Foto: Martin Hangen Vis mer


Dårlig for norsk sete

I fjorårets tester ble det norske setet BeSafe iZi Go berømmet av Forbrukerrådet for de gode resultatene. Setet var blant de beste setene i denne klassen, blant seter som kun festes med bilens egne belter. Nå er imidlertid isofix-utgaven av dette setet testet, BeSafe iZi Go Isofix, og det får mye dårligere resultater enn setet uten isofix-fester. BeSafe iZi Go Isofix får kun 51 poeng, og de svakeste punktene dreier seg nettopp om det som de fleste vil anse som de viktigste punktene ved en bilstol, nemlig sikkerheten. Den får middels på frontkollisjon og under middels på sidekollisjon.

Det beste setet med høyeste score i denne vektklassen er fremdeles Römer Baby-Safe plus SHR II med isofixbase, testet i 2011, og med 82 poeng.

Husk at DinSide i likhet med de aller fleste nordiske eksperter anbefaler deg å bruke bakovervendte barneseter så lenge som overhodet mulig. Barnets sikkerhet er alltid viktigere enn om barnet kan strekke bena helt ut. Vi anbefaler deg derfor å kjøpe et bakovervendt barnesete og bruke dette helt til barnet har fått så lange ben at innkjøp av en fremovervendt beltestol har blitt tvingende nødvendig.

Dette vektes mest

Vi har gått gjennom og sortert testresultatene som forbruker- og bilorganisasjonene har offentliggjort. Selve testene av stolene er omfattende, og bilstolene vurderes ut i fra mange aspekter, som montering, fare for feilmontering, sikkerhet ved sidekollisjon og frontkollisjon, bruksanvisning, støtte for hodet, mm.

Sikkerheten teller som 50 prosent av totalvurderingen, mens brukervennlighet og ergonomi teller for 50 prosent. Beste oppnåelige poengsum (totalvurdering) er 100.

De beste

Vi har sortert barnestolene i tre tabeller, en for babyseter (0-13 kilo), en for barneseter (9-18 kilo) og en for beltestoler (15-36 kilo). De ferskeste testresultatene, som altså er fra mai 2012, er merket med gult i tabellen. Som du kan se av tabellene, har vi èn ny rekord: I klassen for barn 9-18 kilo overtar Cybex Juno-Fix toppen av lista blant beltestoler. Dette er den første stolen i denne klassen som oppnår 80 poeng, men selv om det er godt nok til å bli betegnet som "bra", er det fremdeles langt igjen til 100.

Du skal også merke deg at denne stolen er fremovervendt (merket med F i tabellen). De fleste nordiske eksperter anser som nevnt at det tryggeste er å sitte bakovervendt så lenge som mulig. Den nærmeste stolen i denne klassen som kan tilby bakovervendt sikring, blir da HTS-stolen BeSafe iZi Kid, som ble testet i juni 2009.

Les mer om årets beste og dårligste bilstoler her

De beste stolene i hver klasse:
Beste babysete (0-13 kilo): Maxi Cosi Cabriofix med isofix (testet mai 2007), og Römer Britax Baby-Safe plus SHR med isofix-base (testet mai 2011) har fått like mange poeng: 82 poeng av 100 mulige. Beste stol i denne klassen blant årets testobjekter, er Cybex Aton med 78 poeng.

Beste barnesete (9-18 kilo): Cybex Juno-Fix som kan festes med isofix-fester eller med bilens 3-punktsseler. Dette er første stol i denne klassen som runder 80 poeng. Nummer to er Kiddy Energy Pro, med 79 av 100 mulige poeng, testet i mai 2010.

Beste beltestol (15-36 kilo): Cybex Solution X-fix med 78 av 100 mulige poeng. Årsbeste er samme stol, men for bruk med bilens 3-punktsseler. Da oppnår Cybex Solution X2 74 poeng.

Flere vektklasser?

Det er flere av stolene som er godkjente for bruk over flere vektklasser. De stolene det gjelder, er også merket med stjerne (*) i tabellen. DinSide har tidligere skrevet om stoler som går over flere vektklasser, og rådet som gis av eksperter på sikkerhet for barn i bil, påpeker også at at du inngår et kompromiss dersom du velger en stol som er godkjent for flere vektklasser. Det sikreste for barnet er en stol som er tilpasset de ulike vektklassene, da slipper du å inngå kompromisser på sikkerheten.

Skadelige stoffer

Vi gjør også oppmerksom på at punktet med skadelige stoffer i setene ble innført fra og med testene i 2011. Det er flere av bilstolene i testen som har store mengder skadelige stoffer, og som av den grunn ikke oppnår beste resultater.

Om resultatene

Tidligere har Forbrukerrådet væer norsk delaktør i bilstoletestene, og du har da kunnet lese utfyllende testinformasjon hos dem. De har nå trukket seg ut av samarbeidet med ICRT, og du må dermed gå til utenlandske aktører for mer utfyllende testresultater. Testresultatene fra den siste store bilstoltesten er tilgjengelig hos europeiske forbrukerorganisasjoner og bilistorganisasjoner, som Forenede Danske Motorejere (FDM), Tænk og ADAC.


Om oversikten

Merk deg at oversikten nedenfor kun inneholder de beste og de dårligste setene. Dette for at du lettere skal kunne styre unna de verste, og heller velge de beste stolene. I øvre del av tabellene (med blå skrift) har vi listet stolene som har oppnådd en totalvurdering på 70 poeng eller bedre. I nedre del av tabellene (rød skrift) er de dårligste stolene, som har fått kun 20 poeng totalt, eller enda mindre.

At det ikke er listet opp stoler med totalpoeng fra 20 til 70 poeng, vil altså ikke si at det ikke finnes stoler i dette poengsjiktet, og det betyr heller ikke at den stolen du kanskje vurderer å kjøpe, men som du ikke umiddelbart finner i vår oversikt, ikke er blitt testet. Før du gjør en kjøpsbeslutning, kan det derfor være lurt å sjekke hvorvidt det finnes tester av den aktuelle stolen også hos Tænk, ADAC eller FDM, dersom du ikke finner den i vår topp- og bunn-liste.

I øvre del av tabellene finner du babysetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012)
I øvre del av tabellene finner du babysetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012) Vis mer
I øvre del av tabellene finner du barnesetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012)
I øvre del av tabellene finner du barnesetene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012) Vis mer
I øvre del av tabellene finner du beltestolene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012)
I øvre del av tabellene finner du beltestolene som har oppnådd 70 eller flere av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesetetest. I nedre del av tabellen finner du seter som fikk mindre enn 20 poeng. * = Testet i flere klasser, ** = Testet med og uten base, *** = Testet med og uten isofix, B = Bakovervendt, F = Fremovervendt, S = Sideveis, Gul bakgrunnsfarge=De ferskeste testresultatene (Mai 2012) Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer