Her er bilistene slappest

Men damene er flinkere enn gutta.

<b>OSLO-BILISTEN ER VERST:</b> Oslo-bilistene er de som er slappest til å bruke blinklys. Foto: Per Ervland
OSLO-BILISTEN ER VERST: Oslo-bilistene er de som er slappest til å bruke blinklys. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Oslo-bilisten som er slappest til å bruke blinklys.

I en undersøkelse gjort av Norstat på oppdrag for Storebrand Forsikring, sier kun 73 prosent av Oslo-bilistene av de alltid bruker blinklys.

- Er blitt dårligere

Og gutta er verst. På landsbasis sier 85 prosent av damene at de alltid bruker blinklys, mens 80 prosent av gutta svarer det samme. På landsbasis svarer 13 prosent av mannfolkene i den samme undersøkelsen at de ikke bruker blinklys konsekvent, og at de nok burde vært flinkere - mens kun fem prosent av kvinnene sier det samme.

Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, har inntrykk av at nordmenn er blitt dårligere til å bruke blinklys.

– Dette kan vi si både ut fra hva vi ser i trafikken og henvendelser vi får. Manglende bruk av blinklys kan skape farlige situasjoner ved avkjøringer og i kryss. Storebrand Forsikrings undersøkelse bekrefter at dette kan være farlig, sier hun i en pressemelding.

I en undersøkelse om hva som irriterer oss mest i trafikken, omtalt på DinSide i 2008, var det nettopp bilister som ikke bruker blinklys som irriterer mest. Da vi i den samme artikkelen spurte DinSide-leserne om hva som irriterer mest i trafikken, var det også manglende blinklysbruk som kom ut i topp - og som altså var det leserne irriterer seg mest over. Men, vi må nevne den som kom hakk i hæl: Bilister som kjører saktere enn fartsgrensa.

- Urovekkende

På landsbasis hevder 83 prosent av de spurte at de alltid bruker blinklys. Likevel er det 64 prosent som sier at de en eller flere ganger har opplevd farlige situasjoner på grunn av at de selv eller andre ikke har brukt blinklys.

– Vi er glade for at så mange sier de konsekvent bruker blinklys. Sånn både skal og må det være. Men det er urovekkende at så mange opplever farlige situasjoner på grunn av manglende bruk av blinklys, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

De flinkeste

Det er bilistene i Midt-Norge og på Sørlandet (inkludert Telemark) som er de flinkeste til alltid å bruke blinklys - i alle fall etter egen mening; her sier henvoldsvis 89 og 88 prosent av bilistene at de alltid bruker blinklys.

Det er imidlertid også bilistene på Sørlandet som er de som i størst grad sier de har opplevd farlige situasjoner på grunn av egen eller andres unfallenhet med å bruke blinklys trafikken: 73 prosent av sørlendingene sier at de har opplevd farlige situasjoner en eller flere ganger siste fem år.

Ellers ligger de andre landsdelene ganske likt; det er rundt 65 prosent som sier de har opplevd farlige situasjoner i løpet av de fem siste årene, på grunn av at de selv eller andre ikke har benyttet blinklys.

2.000 kroner

I tillegg til å skape farlige situasjoner i trafikken, er det også kostbart dersom du blir tatt i forseelsen. I Trafikkreglene § 14.2 om signal og tegn heter det blant annet: Ved svinging eller annen vesentlig endring av kjøretøyets plassering i sideretning skal et til veiledning for annen trafikant gis tegn.” Overtredelse kan gi et forenklet forelegg på 2.000 kroner.

Dette koster fartssyndene

Det er ikke bare andre bilister som kan irritere en stakkars sjåfør, det er selvsagt også øvrige passasjerer i bilen. Ifølge en udersøkelse gjennomført blant 900.000 nordmenn tidligere i sommer, er det slekta som er verst - og da er det partneren som er absolutt mest irriterende, tett fulgt av unger, mødre og svigermor.

DinSide-leserne synes folk som lukter de mest irriterende passasjerene, fulgt av fulle folk og folk som skravler uavbrutt.