Her bulker folk mest

Det hersker full forvirring om julebulkingen. Når er den berømmelige store bulkedagen egentlig?

<b>SIKKERT JULETEGN:</b> Skrammer og bulker er dessverre noe det blir langt mer av oppunder jul. Førjulsstresset får skylda, og vi lærer visst aldri. Foto: TRYG FORSIKRING
SIKKERT JULETEGN: Skrammer og bulker er dessverre noe det blir langt mer av oppunder jul. Førjulsstresset får skylda, og vi lærer visst aldri. Foto: TRYG FORSIKRING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi bulker julen inn, er tittelen på en pressemelding vi har mottatt fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Har vi hørt det før?

Spørsmålet er naturligvis retorisk. Hvert år oppunder jul renner det inn slike pressemeldinger fra forsikringsselskapene, og tittelen «Dette er årets store bulkedag» er et like sikkert førjulstegn som lukten av pepperkaker og gløgg.

Men hvilken dag er egentlig Den Store Bulkedagen?

Årets bulketopp er de par siste dagene før jul. Flere hundre mennesker får småskader på bilen sin 22. og 23. desember, viser tall fra Finans Norge ifølge pressemeldingen.

MER UOPPMERKSOMHET: Julestria kan fort bli dyrere enn man hadde regnet med... Foto: ALL OVER PRESS
MER UOPPMERKSOMHET: Julestria kan fort bli dyrere enn man hadde regnet med... Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Her på Dinside kunne vi i fjor skrive at «forsikringsselskapene har svaret: Årets verste dag for bulking er lille julaften».

Men da vi skrev om dette årvisse problemet i 2012, var det den 21. desember vi kalte Den Store Bulkedagen. Gjensidige Forsikring på sin side, utnevner på sin nettside den 22. til verstingdag. De presiserer at økningen i antall registrerte småuhell er på hele 50 prosent.

Uansett er det helt klart en overrepresentasjon av bilskader de siste dagene før jul og en gjennomgang Dinside har gjort av historiske tall i Finans Norges skadestatistikk, viser at det varierer noe hvilken av dem det er som er verst. Her kan nok også værforhold og hvordan julaften plasserer seg i uka, spille inn.

Les også: Sidestiller tretthet bak rattet med fyllekjøring

Innspurt-stress


- Folk stresser med mat- og gaveinnkjøp nå i innspurten. Da smeller det rundt i parkeringshus og utenfor kjøpesentre, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Det hjelper ikke at parkeringshusene her i landet ofte er så lite brukervennlige, at dulting nesten ikke er til å unngå enkelte steder.

Det er dessuten ekstra mange som har mindre kjøreerfaring enn gjennomsnittet ute i trafikken før høytiden, hvilket øker sjansene for at det går galt.

- Enkelte P-hus er rene bilfeller. Mange av skadene oppstår fordi det er altfor trange parkeringsplasser, med mange vegger og stolper rundt, har administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring tidligere uttalt i forbindelse med en undersøkelse angående parkeringsuhell.

Heldigvis er det som regel kun materielle skader som er resultatet når vi kjører inn i parkerte biler, eller rygger i hverandre i forbindelse med parkering.

Pass opp ved parkering!

Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er de to skadetypene som øker mest i juleinnspurten. Begge skadetypene øker med godt over 50 prosent de siste virkedagene før julaften, i forhold til resten av desemberdagene.

I fjor var det for eksempel 564 skader på personbiler etter rygging og påkjørsler av parkerte kjøretøy den 23. desember, viser tall fra forsikringsselskapene meldt inn til Finans Norge.

- En bulk står neppe på ønskelista, stress derfor ned og konsentrer deg om å kjøre bil også når du parkerer, sier Neverdal.

Det er mest førjulsbulking i folkerike fylker som Oslo, Akershus og Hordaland, viser Finans Norges trafikkstatistikk.

- Folk i aldersgruppen 35 til 49 år er de mest uheldige, sier Neverdal i Finans Norge.