Det kan bli en bråstopp for kengurukjøring foran fotoboksene, men hva skjer mellom de nye gjennomsnittsmålerne? Foto: colourbox.com
Det kan bli en bråstopp for kengurukjøring foran fotoboksene, men hva skjer mellom de nye gjennomsnittsmålerne? Foto: colourbox.comVis mer

Her blir du snittmålt i sommer

To strekninger får gjennomsnittsmåling av fart.

Fenomenet med ivrig bremsing før fotoboksen, fulgt av hektiske gasspådrag straks faren er passert, er velkjent for de fleste som kjører langs strekninger med automatisk trafikkontroll.

Nå kommer et nytt våpen mot "kenguru-bilistene" langs norske veier. I januar skrev DinSide om de nye fotoboksene som snart kommer. Nå melder Politiet og Statens Vegvesen at de i sommer vil plassere streknings-ATK (automatisk trafikkontroll), også kjent som gjennomsnittsfartsmåling, på to steder.

  • E-18 Bamle i Telemark politidistrikt (rett sør for Brevik-broen)
  • E-6 Dovreskogen i Gudbrandsdal politidistrikt (mellom Otta og Dombås)
De aktuelle strekningene skal merkes tydelig, slik at publikum forstår at de blir målt over en lengre strekning.

Les også: Denne boksen varsler deg om fotoboksene

Hvor kan slike målere komme?

Gjennomsnittsmålere kan ikke monteres overalt. Strekningene må være mellom to og ti kilometer lange. Vider må det ikke være for mange avkjørsler, og tillatt hastighet på hele strekningen må være den samme.

Eventuelle utvidelser til flere enn disse to strekningene, vil ifølge Politiet bli vurdert etter en evaluering av ordningen som innføres i sommer. Utvidelser vil ikke skje før tidligst om ett år. I 2005-2006 var slike bokser utplassert som en prøveordning på E-6 nord for Lillehammer.

Les også: Grisedyrt å glemme bilbelte i sommer

Slik blir du målt

Ny fartskontroll

Tror du de nye målemetodene vil virke mot fartsbøllene? (Avsluttet)
Nei, det blir som i dag. Folk lærer seg hvor boksene står, og grisekjører andre steder.(65%) 933
Tja, det blir nok mange som bremser/stopper mellom boksene(22%) 320
Ja, kontroll demper helt sikkert farten(12%) 177
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det nye fotobokssystemet fungerer slik at den måler kjøretøyets gjennomsnittshastighet mellom to punkter. Alle kjøretøy som passerer punktene fotograferes, og bildene av de kjøretøy som overskrider fartsgrensen sendes til Politiets ATK-senter for videre behandling. Bildene av alle andre kjøretøy slettes automatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datatilsynet bekymret

- Vi synes det er prinsipielle sider ved at alle skal fotograferes, sa informasjonsdirektør Ove Skåra, til DinSide Motor i vinter.

- Man kan tenke seg at når man først innfører dette kan man jo ta til orde for at man bør lagre denne informasjonen for å ta for eksempel kriminelle. Det kan sees som meningsløst å slette det. Den debatten vil veldig fort komme. Men det ville i mindre grad ha kommet dersom man ikke innførte dette.

Datatilsynet har tillit til at anonymiteten til de passerende bilene ivaretas, men er bekymret for konsekvensene av ordningen.

Les også: Vil fartsovervåke deg fra rommet

Her er fotoboksene!

DinSide samlet i vinter inn den siste oversikten over fotobokser som er utgitt av Statens Vegvesen. Siden sist vi lagde denne oversikten, har antallet fotobokser krympet med fem stykker, blant annet på grunn av utbygginger av motorvei.

Se oversikten her:

Region Nord

Region Midt

Region Vest

Region Sør

Region Øst