<strong><b>EU-kontroll:</strong></b> 58.000 biler færre ble kontrollert i år sammenlignet med i fjor. Det kan føre til kø ved verkstedene i vår. Foto: COLOURBOX
EU-kontroll: 58.000 biler færre ble kontrollert i år sammenlignet med i fjor. Det kan føre til kø ved verkstedene i vår. Foto: COLOURBOX Vis mer

Her blir det kø

Og du kan bli rammet selv om du ikke er sent ute.

Publisert
Sist oppdatert

I september 2009 sluttet Statens vegvesen å sende ut påminnelser om periodisk kjøretøykontroll, eller EU-kontroll som vi liker å kalle det. Et av resultatene er at 58.000 færre biler var inne til EU-kontroll i fjor sammenlignet med året før.

– Dette indikerer at flere har glemt kontrollen, sier Trond Robert Larsen, seniorrådgiver i Statens vegvesen, som fremhever at også tidligere har en av tre bileiere fått påminnelse om utgått frist.

Les også: Bruktbilene du virkelig bør holde deg unna - data fra 2008

Regn med kø

Fra februar og fremover vil eierne av disse bilene motta purring med varsel om avskilting. I tillegg skal cirka 180.000 biler inn til kontroll bare i løpet av februar og mars.

- Alle NAF-sentrene er forberedt på et storinnrykk de neste ukene og månedene. Vi mener denne situasjonen har en klar sammenheng med at bileierne ikke lenger mottar varsling om EU-kontroll fra Statens vegvesen, skriver NAF i en melding på sine nettsider.

NAF hjelper deg å huske EU-kontrollen. Tjenesten er gratis for alle, du trenger ikke være medlem av NAF og forplikter deg heller ikke til noe i forhold til NAF ved å registrere deg.

Du kan dessuten selv sjekke din kontrollfrist ved å sende sms med registreringsnummeret ditt til 2282, ringe Statens vegvesens Kontaktsenter på 06650 eller sjekke denne nettsiden.

Les også: Med dette utstyret blir du tatt

Utvidet frist

Når skal din bil kontrolleres?

  • Skilt med 1 som siste siffer framstilles i januar.
  • Skilt med 2 som siste siffer framstilles i februar.
  • Skilt med 3 som siste siffer framstilles i mars.
  • Skilt med 4 som siste siffer framstilles i april.
  • Skilt med 5 som siste siffer framstilles i mai.
  • Skilt med 6 som siste siffer framstilles i juni.
  • Skilt med 7 som siste siffer framstilles i november.
  • Skilt med 8 som siste siffer framstilles i august.
  • Skilt med 9 som siste siffer framstilles i september.
  • Skilt med 0 som siste siffer framstilles i oktober.
Kjøretøy med tillatt totalvekt 3.500 kg eller mindre kontrolleres første gang fjerde året etter førstegangs registrering, deretter hvert andre år.

Kjøretøy og tilhengere med tillatt totalvekt over 3.500 kg, alle kjøretøy som er registrert for 10 personer eller flere samt drosjer og ambulanser kontrolleres første gang i det andre kalenderåret etter førstegangs registrering, deretter årlig.

Kjøretøyet kan fremstilles til kontroll inntil fire måneder i forkant av kontrollmåneden.

Kilde: Statens vegvesen


Statens vegvesen har besluttet å utvide purrefristen fra en til to måneder i en overgangsfase på grunn av det store antallet bileiere som ikke har gjennomført obligatorisk kontroll.

- Vi spår at svært mange bileiere likevel får kort frist til å få bilen sin EU-godkjent. Særlig hvis bilen har mangler og må repareres før den kan godkjennes, skriver NAF på sine nettsider.

Risikerer du problemer?

Hva skjer om du ikke gjennomfører kontrollen? Du risikerer at bilen blir avskiltet i sammenheng med teknisk kontroll eller lignende. Det er ingen spesielle gebyr eller forelegg knyttet til å kjøre omkring med en bil som ikke har gjennomført pålagt periodisk kjøretøykontroll.

- Hvis det i sammenheng med kontroll avdekkes alvorlige feil og mangler ved kjøretøyet, blir dette rutinemessig fulgt opp med anmeldelse i tillegg til avskiltingen. Den som bruker kjøretøy som ikke er kontrollert og godkjent innen utløpet av kontrollfristen risikerer altså - i tillegg til avskiltningen og bruksforbudet - å bli bøtelagt for å ha brukt kjøretøy som er i en slik forfatning at det er til unødig fare eller ulempe. Det sa juridisk rådgiver i Seksjon for transporttilsyn hos Statens vegvesen til DinSide i november.

Tall fra Statens vegvesen indikerer at fem prosent av de som kontrolleres har så alvorlige feil og mangler at det medfører kjøreforbud. Mer enn 50 prosent av alle kontrollerte kjøretøy godkjennes ved første gangs kontroll uten feil eller mangler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer