Her blir det forbudt

Finnene vil forby røyking i bil, om det er mindreårige passasjerer med.

Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. Foto: Colourbox.com
Finnene vil kutte røyken i bil der barn er med. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir dette det neste røykeforbudet som brer seg i verden? Finnene foreslår nå, som første land i Europa, å forby røyking i bil. Vel og merke i bil som har mindreårige passasjerer med.

Men ikke straff ...


Lovforslaget skal behandles i det finske parlamentet om to uker, og er forventet å få flertall, skriver den finske avisen ess.fi. Men selv om røykingen blir forbudt, blir det i første omgang ikke innført straff for brudd på loven. Myndighetene i Finland håper loven vil virke til en moralendring blant sjåfører i landet.

Men selv om europeere har vært trege på dette, finnes det land og områder der røyking i biler med mindreårige ikke er lov. Dette er innført både i Sør-Afrika, Puerto Rico, deler av USA, Canada og Australia, skriver den finske avisen.

Ikke bare helsefarlig

Det er ikke bare helsehensyn som tilsier forsiktighet med røyking i bil. I 2007 gikk tyske politikere ut i media og advarte om sikkerhetsaspektene ved røyking i bil.

Til det tyske bilmagasinet Auto Bild uttalte SPD-politiker Peter Danckert: "Røyking mens man kjører øker ulykkesrisikoen drastisk", og Katarina Reiche (CDU), sa til bladet: "Sigaretter mens man kjører distraherer like mye som å snakke i mobiltelefon".

Mer om dette: Vil forby røyking i bilen

Din mening:

Bør det være forbudt å røyke i bil også i Norge? (Avsluttet)
Ja, det er farlig og helseskadelig(52%)
Nei, dette er en privatsak(44%)
Det er det samme for meg(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I en avstemning på DinSide i 2007 var nær halvparten for, og nær halvparten mot lovregulering av røyking i bil. Blir resultatet det samme nå?

- Farligere enn røyking på utesteder

Den britiske organisasjonen Action on Smoking and Health (Ash) gikk i fjor ut og hevdet at røyken fra en sigarett inne i en bil er like farlig som en hel pub fylt av sigarettrøyk. Organisasjonen jobber for å forby røyking i bil, og med å dokumentere sine påstander om farlig bilrøyking. Håpet er ifølge organisasjonen at undersøkelsene vil føre til totalforbud mot røyking i bil.

- Vi må få folk til å forstå hvorfor det er farlig å røyke i bilen. Dette er ikke bare skadelig for barna, det er like ille for de voksne, sier Aenott.

Og her er maten som skaper trafikkfarlige situasjoner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!