Tilbyr henting av din nye bil

Hentet bilen på BMW-fabrikken

Per Morten fikk sin nye bil personlig overlevert på fabrikken, etterfulgt av 2.000-kilometers kjøretur hjem til Trondheim.

HOS BMW: Per Morten og kona Gerd hentet sin nye bil i München. Foto: Knut Arne Marcussen
HOS BMW: Per Morten og kona Gerd hentet sin nye bil i München. Foto: Knut Arne Marcussen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har egentlig alltid vært litt sånn anti-BMW, jeg, sier Per Morten og humrer.

Bilentusiasten er på BMW Welt, som ligger ved hovedkvarteret til den tyske produsenten for å hente sin rykende ferske BMW 225xe Active Tourer, med firehjulstrekk og ladbar hybridteknologi.

For da den trønderske bilentusiasten for første gang i sitt liv skulle kjøpe en flunkende ny bil var det ingen tvil - han ville hente den selv.

BMW M1 er en av museets store severdigheter. Foto: Knut Arne Marcussen
BMW M1 er en av museets store severdigheter. Foto: Knut Arne Marcussen Vis mer

Med seg på turen har han kona Gerd Inger, og barna Kim Lauritz og Nina Irene. 72-åringen blir som et barn når han lister opp alle høydepunktene han har fått være med på siden de ankom München.

- BMW Welt er helt enestående. Særlig Rolls-Royce-utstillingen og den herlige gamle BMW Isettaen. Men du vet, det blir litt mye å fordøye alt på en dag for en mann i min alder, sier pensjonisten og smiler.

Enormt spennende teknologi

Bare BMW Welt-bygget er spennende i seg selv. Museet i nabobygningen med hele BMW-historien er også en opplevelse. Jeg husker mange biler fra 60- og 70- tallet, biler jeg på den tiden bare kunne drømme om, forteller han. Det er mange biler der jeg husker fra 60- og 70-tallet. Biler jeg bare kunne drømme om på den tiden. Det er mye god historiefortelling der jeg gjerne skulle ha satt av mer tid til.

Les også: 40 år og like sprek

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Hvordan var fabrikkomvisningen?

- Jeg er opprinnelig bilmekaniker før jeg utdannet meg til maskiningeniør, og jeg har alltid vært nysgjerrig på teknikk. Derfor var det enormt spennende å observere hvordan robotene jobbet der inne.

I deler av fabrikken var det bare roboter, og det var spesielt å se hvor presise de var. De var grundige og effektive. Plutselig hadde de smekket sammen en bil. En ny bil er ferdig produsert hvert 46 sekund, og da er det forskjellige biler i ulike farger. Det er imponerende, sier Per Morten som i mange år drev en utsalgsforretning av Ford-traktorer i Trøndelag.

- Selve motorproduksjonen ville jeg gjerne sett mer av, men det lot seg ikke gjøre sånn rent praktisk. Ellers var det interessant å se hvor mange mennesker som gikk rundt og kvalitetssjekket bilene etter at de var produsert.

Les også: Bilutstilling av de sjeldne

Hadde bestilt Mercedes

- Det beste med opplevelsen var Tyskland og deres kultur, BMW Welt og hele organiseringen av det og konseptet de har fått i stand, teknikken på fabrikken, mottakelsen og servicen vi fikk. Ja, det er så mye, forteller Per Morten.

Per Morten falt for denne utgave fra Rolls Royce. Foto: Knut Arne Marcussen. 
Per Morten falt for denne utgave fra Rolls Royce. Foto: Knut Arne Marcussen.  Vis mer

Hvis du i utgangspunktet er litt anti-BMW – hvordan i all verden har det seg at du kom hit og kjøpte denne bilen?

- Jo, du skjønner, ettersom jeg drev med salg av traktorer fra Ford, så ble det til at jeg også kjørte Ford. Det holdt jeg på med i 40 år og var veldig fornøyd.

Men så fant vi ut at vi ville se nærmere på andre biler, og vi vurderte Mercedes B-klasse. Ettersom vi var interessert i å kjøpe en bil med firehjulstrekk for å komme opp til hytta, så framsto denne BMW-en som veldig spennende. Kona har bare en snau mil å kjøre til jobben på sykehuset i Trondheim, og da kan hun kjøre elektrisk hele strekningen til og fra. Vi fant egentlig ut at denne ville være perfekt til vårt behov, sier den bilinteresserte 72-åringen.

2.000 km hjem

Før vi rekker å snakke helt ferdig må Per Morten haste av sted tilbake til konsulenten fra BMW som står for overleveringen av bilen. I snitt tar slike overleveringer rundt en time, men siden Per Morten har så mange spørsmål rundt bilen, drøyer det tre kvarter ekstra.

Det bryr ikke BMW-konsulenten seg noe om. Det viktigste for dem er at kunden er helt fortrolige og trygge med bilen sin før de reiser av sted, forklarer konsulenten.

Full gjennomgang: Kundene får førstehånds informasjon om hvordan bilene fungerer. Foto: Knut Arne Marcussen.
Full gjennomgang: Kundene får førstehånds informasjon om hvordan bilene fungerer. Foto: Knut Arne Marcussen. Vis mer

Når Per Morten og familien har fått vite alt de lurer på er det bare å kjøre bilen ut av BMW Welt før de snart skal legge ut på hjemreisen. Foran dem ligger en over 2.000 kilometer.

Men før kjøreturen begynner skal de innta en eksklusiv middag i den mest fornemme restauranten i bygget, som har ikke mindre enn to stjerner i Michelin Guiden.