Helt ny Audi A4 allroad quattro

Her er den høyreiste, røffe versjonen av nylig lanserte Audi A4. Allroad kommer til sommeren.

<b>RØFFERE:</b> I god gammel allroad-tradisjon kommer den nå 475 centimeter lange Audi A4 Avant i en mer høyreist og hardbarket utseende allroad-versjon. Foto: AUDI
RØFFERE: I god gammel allroad-tradisjon kommer den nå 475 centimeter lange Audi A4 Avant i en mer høyreist og hardbarket utseende allroad-versjon. Foto: AUDI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke veldig lenge etter at en helt ny Audi A4 ble introdusert på markedet, utvides den nye A4-familien med en viktig modell, nemlig A4 allroad quattro. Og ja: Både allroad og quattro skal skrives med liten forbokstav.

Oppskriften er kjent fra tidligere: Høyere bakkeklaring, quattro firehjulsdrift og allroad-design med røffe SUV-inspirerte detaljer som skjermbreddere og sideforsterkninger i plast. For første gang tilbys også understell med demperregulering til Audi A4 allroad quattro. Et eget offroad-kjøremodus er også tilgjengelig.

Dinsides test av utgående Audi A4 allroad

Stor og høy

Sammenlignet med nye Audi A4 Avant er bakkeklaringen økt med 3,4 centimeter - en kombinasjon av 2,3 centimeter via bilens hjuloppheng og 1,1 centimeter på grunn av større hjuldimensjon - 17-tommere er standard. Den nye A4 allroad quattro måler 475 centimeter i lengden, bredden er 184 og høyden 149 centimeter. Akselavstanden er 2,8 meter.

Les også: Test av nye Volkswagen Passat Alltrack

SKARPT BLIKK: A4 allroad har, som vanlige A4, en noe skjerpet evolusjon av forgjengerens design. Foto: AUDI
SKARPT BLIKK: A4 allroad har, som vanlige A4, en noe skjerpet evolusjon av forgjengerens design. Foto: AUDI Vis mer


Bagasjeromvolumet på 505 liter øker til 1510 liter når bakseteryggene legges ned. Til tross for økte dimensjoner, er vekten redusert med opptil 90 kilo sammenlignet med forrige generasjon. Med 2.0 TFSI-motoren under panseret veier bilen 1.580 kilo uten fører.

Effekt-pluss og forbruk-minus

Nye Audi A4 allroad tilbys først med en TFSI-bensinmotor og fem TDI-dieselmotorer med effekt fra 150 til 272 hestekrefter. Sammenlignet med forrige generasjon er effekten økt med opptil 27 hester, samtidig som produsenten kan opplyse at CO2-utslippet er redusert med inntil 21 gram per kilometer.

Les vår test av 2015-modellen av den enda større Audi A6 stasjonsvogn

Nye A4 Allroad: Foreløpige tekniske data
Motor/girkasse:Dreiemoment:0-100 kmt/t:Forbruk:CO2:
2.0 TDI 150 hk320 Nm---
2.0 TDI 163 hk S tronic400 Nm7,8 sek0,49 l/mil128 g/km
2.0 TDI 190 hk S tronic400 Nm-0,49 l/mil128 g/km
3.0 TDI 218 hk S tronic400 Nm---
3.0 TDI 272 hk tiptronic600 Nm5,5 sek053 l/mil139 g/km
2.0 TFSI 252 hk S tronic370 Nm6,1 sek0,64 l147 g/km


Bildene av interiøret viser, ikke overraskende, de tydelige horisontale linjene inspirert av nye Audi Q7. Det nye MMI-operativsystemet (Machine-Man Interface), er i stor grad også hentet fra nye Audi Q7. Betjeningen av de ulike menyene for kommunikasjons- og underholdningssystemene kan styres både fra betjeningselementet i midtkonsollen og fra multifunksjonsrattet.

Nye Audi A4 allroad quattro kan også leveres med såkalt Virtual Cockpit, det heldigitale instrumentpanelet med ulike visningsmodus som ble introdusert på Audi TT. Audi connect sørger for flere nye online-tjenester, eksempelvis kan man som tilvalg fjernstyre kupevarmeren via en smarttelefon. Integrering med smarttelefon for apper og diverse tjenester besørges via Apple Car Play eller Google Android Auto.

Les også: Apple med norsk utgave av Siri

BEDRE PLASS: Større bil enn før - og bedre bakseteplass. Foto: AUDI
BEDRE PLASS: Større bil enn før - og bedre bakseteplass. Foto: AUDI Vis mer


Flust med assistenter

Som i de andre nye Audi A4-modellene er en rekke nye førerassistansesystemer tilgjengelige. Også her er mye av teknikken er hentet direkte fra nye Audi Q7, som for eksempel den nye adaptive cruise controlen med egen assistent for køkjøring. I hastigheter opp til 65 kilometer i timen vil systemene i bilen selv sørge for styringen når veioppmerkingen og trafikken tillater det.

Head-up display med integrering av en rekke funksjoner er også tilgjengelig. Blant standardutstyret finner man blant annet xenon hovedlys med LED-kjørelys, elektrisk bakluke, bluetooth-forberedelse, valg av kjøreprogrammer via Audi drive select (fra 190-hestersutgaven), 7-tommers MMI-skjerm, DAB+ radio, 17-toms aluminiumsfelger og nødbremsassistent.

VELVOKSEN: Med sine 475 centimeter i lengden er mellomklassebilen til Audi blitt stor. Foto: AUDI
VELVOKSEN: Med sine 475 centimeter i lengden er mellomklassebilen til Audi blitt stor. Foto: AUDI Vis mer


Flertallet av A4

Det er utvilsomt svært viktig for suksessen til Audis nye A4 at allroad-versjonen kommer på banen, noe som bekreftes av importøren selv:

- Nye Audi A4 allroad quattro blir en av våre viktigste modeller dette året, sier Audi-direktør Harald Edvardsen-Eibak i en pressemelding fra den norske importøren. - Siden Audi A4 allroad quattro kom på markedet i 2009 har modellen fått et svært godt fotfeste hos norske kunder. Over 60 prosent av Audi A4-modellene vi selger, har de siste årene vært Audi A4 allroad quattro, avslutter Edvardsen-Eibak.

Vises nå

Nye Audi A4 allroad quattro har sin premiere på bilutstillingen i Detroit denne uken. Norsk lansering blir i juni, mens forsalget starter i løpet av våren. Prisene er per i dag ikke klare, men etter det vi erfarer er det sannsynlig at man kan regne et påslag i forhold til tilsvarende versjon av nye A4 på cirka 30.000 til 35.000 kroner.

TIL FJELLS! allroad quattro betyr hyttetur-utgave av Audi A4. Bakkeklaringen er økt 3,4 centimeter i forhold til vanlig A4. Foto: AUDI
TIL FJELLS! allroad quattro betyr hyttetur-utgave av Audi A4. Bakkeklaringen er økt 3,4 centimeter i forhold til vanlig A4. Foto: AUDI Vis mer